BEOGRAD – Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde RS, pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS uhapsili su petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu Padinska skela zbog sumnje da su izvršili krivično delo Nesavestan rad u službi u vezi sa smrću S.B. 4. februara ove godine.

Uhapšeni su lekarka Vesna S., kao i četvorica zatvorskih službenika, vođa smene Slađan K. zaposlen na mestu mlađeg nadzornika, kao i trojica komandira Dušan K., Stefan P. i Zoran K., saopšteno je iz tog tužilaštva.

Postoje osnovi sumnje da su ovi osumnjičeni izvršili navedeno krivično delo u periodu od 24. januara do 4. februara 2024. godine tako što su u svojstvu službenih lica, kršnjem Pravilnika o načinu obavljanja poslova u službi za obezbeđenje u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i procedurama, propuštanjem dužnosti nadzora, očigledno nesavesno postupali u vršenju službe, iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teža povreda prava drugog, koja je i nastupila 4. februara 2024. godine u vidu smrti prekršajnog osuđenika S.B. koji je u tom zavodu izdržavao prekršajnu kaznu.

Takođe, očigledno nesavesno postupanje tiče se i neevidentiranja povreda koje je zadobio S.B. u dnevnom izveštaju i neobaveštvanju nadređenih o tome.

Svim osumnjičenim je određeno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Iz tužilaštva podsećaju da je protiv trojice osumnjičenih u toku istraga zbog krivičnog dela Teško ubistvo, jer su, kako se sumnja, od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ Padinska skela zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života oštećenog S.B.

indeksonline.rs/Tanjug