KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je danas istorijski dan kada Ukrajina prelazi na stvarne pregovore sa Evropskom unijom o članstvu.
On je na platformi Iks podsetio da je 28. februara 2022. godine, nekoliko dana nakon što je počeo napad Rusije na Ukrajinu, potpisan zahtev za pristupanje Ukrajine EU, prenela je “Evropska istina”.
“Pre skoro dve godine, u junu 2022, dobili smo kandidaturu, a u decembru prošle godine dobili smo političku odluku u vezi pregovora. Ali od danas se računa početak našeg članstva u Evropskoj uniji: prva međuvladina Konferencija Ukrajine i EU je već danas”, istakao je Zelenski povodom prve Međuvladine konferencije o pristupanju Ukrajine EU, čime će zvanično početi pregovori o članstvu Ukrajine u EU.
On je zahvalio svima koji štite Ukrajinu, ukrajinsku državu, ukrajinski narod, kao i timu koji čini sve da Ukrajina postane deo Evropske unije.
“Nikada nećemo skrenuti sa puta u ujedinjenu Evropu, u naš zajednički dom svih evropskih naroda. Dom koji treba da bude miran!”, naglasio je Zelenski.
Povodom otvaranja pregovora govorili su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i niz lidera zemalja članica EU.
U popodnevnim časovima u Luksemburgu biće održana prva Međuvladina konferencija o pristupanju Ukrajine EU, kojom će biti zvanično otvoreni pregovori o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji.
Pre toga, Savet EU je odobrio pregovarački okvir za Ukrajinu i Moldaviju, čime je otvoren put za pokretanje pristupnih pregovora.

indeksonline.rs/Tanjug