NJUJORK – Pokušaj ubistva Donalda Trampa, koji otvara mračno novo poglavlje u priči o političkom nasilju u SAD, potresao je naciju koja je već bila duboko podeljena tokom jednog od najnapetijih perioda svoje moderne istorije, piše danas Si-En-En (CNN).

Pokušaj ubistva bivšeg predsednika na predizbornom skupu samo nekoliko dana pre očekivanog prihvatanja republikanske nominacije za predsedničkog kandidata je, po definiciji, napad na demokratiju i pravo svakog Amerikanca da bira svoje lidere, navodi CNN.

Tramp se obraćao svojim pristalicama sa bine u Pensilvaniji kada su odjeknuli pucnji, on se trgnuo, zatim se rukom uhvatio za desnu stranu lica i sklonio ispod govornice okružen masom uznemirenih ljudi.

Bivši predsednik je kasnije ispričao da je osetio da mu je metak probio kožu uha i da je krvario dok je okružen agentima Tajne službe napuštao govornicu.

Fotografija Ivana Vučija iz Asošijeted presa na kojoj ogorčeni, ali živ Donald Tramp sa krvlju na uhu i obrazu, pokazuje uzdignutu, stisnutu pesnicu dok ga agenti Tajne službe sprovode sa bine na bezbednu lokaciju sa američkom zastavom u pozadini, odmah je postala viralna kao ilustracija jednog napetog političkog razdoblja američke istorije, bez obzira na dalji razvoj događaja, ocenjuje CNN.

indeksonline.rs/Tanjug