BEOGRAD – Ministar policije Ivica Dačić poručio je danas poslanicima u Skupštini Srbije da bi o projektu Jadar i eksploataciji litijuma trebalo da se bave na ekspertskom, a ne političkom nivou.

Dačić je pitao poslanika Zeleno – levog fronta Radomira Lazovića, na primer, zašto nije mogao od njega pošto se, kako je rekao, Lazović predstavlja kao ekološki aktivista od 2010. godine, ništa da čuje do 2020. godine o projektu Jadar.

“Lazović kaže sam da je ekološki aktivista od 2010. godine, tako piše. Ja ga ne čuh do 2020. da je bilo šta rekao o Rio Tintu, o litijumu, jadaritu, o kriptonitu, o supermenu, o Loznici. Pa šta ste deset godina radili u ekologiji”, poručio je Dačić.

Istakao je, odgovarajući na optužbe poslanika opozicije, da nikada nije nikome pretio da će biti hapšen zato što demonstrira, kao i da je i u vreme predsednika Borisa Tadića kao ministar unutrašnjih poslova naučio da blokade međunarodnih puteva i pruga nisu dozvoljene.

“Ne znam zašto se to tumači na takav način da je to nekome neka pretnja. Kao što nije bila ni tada, sigurno nije ni sada. Možda bi neko voleo da dođe do takvog sukoba, ali ova policija sigurno neće nasesti na takve trikove i kao što je to bilo u ono naše vreme”, rekao je Dačić.

Podsetio je da je Boris Tadić 2021. godine rekao da je Rio Tinto u Srbiju došao za vreme Koštunice.

“Citiram, Rio Tinto je došao u Srbiju u vreme Koštuničine vlade, a prvi pregovori su počeli još u vreme Đinđićeve. Naravno da taj projekat istraživanja nismo prekidali ni tokom našeg mandata, jer ima ogroman potencijal za razvoj i bilo je u interesu Srbije da se istraživanje završi i da onda procenjujemo spram rezultata toga istraživanja opravdanost daljih koraka. To naravno podrazumeva da nam profit nije bio iznad zaštite životne sredine. Najpre bi trebalo da budu završene apsolutno sve relevantne studije 2021, kaže Tadić u decembru. A ne da informacije o tome dobijamo iz protesta i parola. Takve studije još nisu završene. Tako da je neodgovorno da se o tome bilo ko definitivno izjašnjava u ovom trenutku”, rekao je Dačić citirajući Tadića.

Kada je reč o prethodnoj raspravi u kojoj je Miloš Jovanović rekao da se u Srebrenici nije dogodio genocid, na šta je regovao poslanik SDA Škrijelj Ahmedin tvrdeći da se dogodio genocid, Dačić je rekao Jovanoviću:
“Ovde sada govorite o genocidu, SDA… Šta sad? Ugljaninu smeta Miloš Jovanović, a ljudima Miloša Jovanovića smeta Ugljanin. A nije vam smetalo 2000. godine da zajedno sa Ugljaninom srušite Miloševića? Pa to je ta principijalnost. Kad treba da se ruši Milošević, onda ste i za EU, sad niste. I za Ugljanina sad niste. I za genocid, a sad niste. Prema tome, sve ima svoje i to je istorijska istina. Žao mi je što moram tako da vam govorim”, rekao je Dačić.

Poručio je da poslanici opozicije nisu svesni šta im je rekao poslanik iz SDA.

“Ja ne znam da ste vi svesni kakav je on šamar vama svima dao, svima koji ste ovde, uključujući i gospodina koji se javlja. On je rekao da pored vas mi iz vlasti izgledemo normalno”, naveo je Dačić.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Dačić je naglasio da ništa što je ispod naših nivoa zaštite nacionalnih i državnih interesa, nije potpisano ni primenjeno.

“Nemojte nama pribacivati za Kosovo i Metohiju, mi smo se za njega bar borili, a vi ste od 2001. godine do 2008. doveli da oni jednostavno proglase nezavisnost Kosova. A za to vreme ste organizovali moleban, razbijanje trafika i krađu patika ovde u Knez Mihajlovoj ulici. Nemojte sada vi da solite pamet nekome o patriotizmu”, rekao je Dačić.

Poručio je opoziciji da ne potcenjuju i pričaju loše o tome šta je vlast radila u vezi sa povlačenjem priznanja Kosova.

“Do 2012. godine 85 zemalja je bilo priznalo Kosovo. Od tada do danas, 28 zemalja povuklo je priznanje Kosova. Da li je to dobro ili nije za nacionalni državni interes, svakako da najbolje zna naš narod i naši građani”, naglasio je Dačić.

Miloš Jovanović odgovorio je Dačiću da kada je pričao o istorijskim činjenicama o DŠ-u, jednu je prevideo, a to je da je od 2008. formalizovana secesija KiM-a, zbog čega je ta stranka promenila stav prema EU.

“Čudno je što vi taj stav niste menjali. Tačno istorijska činjenica je da je Kosovo i Metohija proglasilo ili formalizovalo secesiju za vreme vlade Vojislava Koštunice, ali to je moglo da se spreči samo silom”, poručio je Jovanović Dačiću.

Kada je reč o Srebrenici, Jovanović kaže da poriče kvalifikaciju genocida onoga što se kao zločin dogodilo u Srebrenci.

“Ja kao pravnik, ne čak ni kao Srbin, nego kao pravnik kažem da se to ni po jednom osnovu ne može kvalifikovati na način na koji se kvalifikuje i da iza tih presuda stoji politička agenda koja ima dalekosežne negativne posledice po srpski narod, a bogami i praktične negativne posledice moguće po Republiku Srpsku”, rekao je Jovanović

Radomir Lazović je rekao da ne razume diskusiju u vezi sa litijumom i ističe da ako je neko iz opozicije nekada verovao u taj projekat, to više nije slučaj.

“Sad imamo konsenzus oko toga da ne treba raditi ta iskopavanja. Narod ne želi taj projekat jer se plaši posledica, jer su posledice ostavljene da se bavi kompanija, jer treba vi da kontrolišete. Prosto je preveliki rizik, prevelika šteta koja će ostati i premala korist za ljude”, naveo je Lazović odgovarajući Dačiću.

Šef poslaničke grupe “Moramo-Zajedno” Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da će rudnik biti ekološki tek onda kada se, kako je rekao, vrate naše reke iz cevi.

“Vesić je dao dozvolu da se sahrani Rakitska reka. Što se tiče litijuma, dobro razmislite, imate još vremena da se predomislite. Čeka vas ono što se desilo u Valjevu, čeka vas opšta pobuna. Vidim da vam je frka, imate problem s tim, dići će vam se pola Srbije. Ako će nešto da ujedini i opoziciju i narod, to su osnovni elementi: voda, vazduh i zemlja. Budete li nastavili ovo što radite, biće vatre. Nemojte se igrati s ovim narodom više”, poručio je Jovanović.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac napominje da se projekat “Jadar” vratio tokom mandata vlade Miloša Vučevića, dok je prethodno obustavljen u vreme vlade Ane Brnabić.

“Ne razumem se u litijum, nisam iz te branše, ali se razumem dobro u državu, u politički sistem i u autokratiju. Mogu vam reći da autokratski sistemi ne bi trebalo da imaju poverenje, zato građani ne veruju u sistem, koji nije kontrolisan, a koji je sklon korupciji i radu u sopstvenom, a ne javnom interesu”, rekao je Lutovac.

indeksonline.rs/Tanjug