Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, Jasmin Hodžić, sastao se tokom prve zvanične posete Novom Pazaru sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i predsednikom Skupštine grada Samirom Lekićem.

Sastanak sa Hodžićem potvrda je, prema rečima gradonačelnika Biševca, dobre saradnje resornog ministarstva i lokalne samouprave u cilju svaranja najboljih uslova za sticanje znanja i obrazovanja najmlađe populacije.

„Imamo izuzetnu saradnju sa Ministarstvom prosvete a siguran sam da će Jasmin Hodžić doprineti da to partnerstvo bude još plodonosnije, za dobrobit mladih, budućih generacija. Grad je akcenat stavio na kvalitet obrazovanja i izgradnju objekata u školskom i predškolskom sistemu, u tome nam nesebično pomaže Vlada Srbije“, rekao je gradonačelnik, podsećajući da će u septembru đaci krenuti u potpuno novu OŠ „Desanka Maksimović“, za čiji je objekat, uz izgradnju sportske hale, obezbeđeno čak 5 miliona eura.

Uskoro će biti završeni radovi na izgradnji novog vrtića u Ćukovcu, čija vrednost premašuje 2 miliona eura. Prethodno je rekonstruisana OŠ „Bratstvo“, u sklopu koje je izgrađen zatvoreni bazen, zatim OŠ „Stefan Nemanja“. Sve škole i objekti predškolske ustanove „Mladost“ deo su programa delimoične ili potpune rekonstrukcije, sa ciljem da namlađi polaznici vrtića i učenikci u školama, nastavnici i nenastavno osoblje rade u najboljim uslovima.

„Grad želi najbolje za decu i shodno mogućnostima, učestvovasli smo u realizaciji svih, izuzetno vrednih projekata, ali se, što je jednako važno, godinama unazad trudimo da najboljim učenicima i onima koji među njima ostvaruju rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima pružimo podršku. Ne zaboravljamo ni nastavnike, koji sa tom decom vredno rade, kao ni najbolje naše studente, za čije stipendije iz godine u godinu izdvajamo sve više novca“, kazao je gradonačelnik Biševac.

Državni sekretar Jasmin Hodžić naglašava da je za razvoj Sandžaka važno ostvariti dva cilja: razvoj putne infrastrukture i razvoj obrazovanja.

„To je preduslov za održivi razvoj ovog kraja. To je ključ uspeha sandžačke regije i ne moram vas podećati da, sem što je najmlađi grad u Srbiji, Novi Pazar ima konstantan rast populacije i visokoobrazovne institucije, prema kojima gravitiraju stanovnici okolnih opština. Uloženo je u Novom Pazaru mnogo, dve posete resorne ministarke vašem gradu za pet meseci pokazuju ne samo njen lični, već i odnos Vlade Srbije prema Novopazarcima“, kazao je Hodžić, ističući da će kao državni sekretar biti na rasplaganju svim sandžačkim lokalnim zajednicama. Rezultati na takmičenjima koje novopazarski učenici ostvaruju, potvrda su da, kako je rekao Hodžić, država i grad novac ulažu s razlogom i na pravi način.

Hodžić je najavio da će uz podršku Ministarstva prosvete biti realizovani novi projekti ali i prevaziđeni određeni izazovi, koji se prvenstveno odnose na visokooobrazovni sistem u Novom Pazaru.