KIJEV – Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas, posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom iznenadne posete Kijevu, da je zamolio Zelenskog da razmotri hitan prekid vatre i dodao da bi hitan prekid vatre doveo do ubrzavanja mirovnih pregovora sa Rusijom.

Orban je dodao da Budimpešta želi da poboljša veze sa Ukrajinom i da potpiše bilateralni sporazum o saradnji, ali i da učestvuje u ekonomskom razvoju Ukrajine, prenosi Rojters.

Mađarski premijer je dodao da je u Ukrajinu stigao skoro odmah nakon početka mađarskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije kako bi bolje razumeo kako da pomogne ukrajinskoj državi.

On je pitanje rata u Ukrajini nazvao “najvažnijim pitanjem za Evropu danas” i izrazio uverenje da će tako ostati i tokom mađarskog predsedavanja.

“Svrha moje posete je da shvatim kako možemo da pomognemo Ukrajini u narednih šest meseci”, rekao je Orban, prenosi Evropska pravda.

Orban je dodao da takođe želi da iskoristi sastanak da razgovara o položaju mađarske manjine u Ukrajini i razume kako da joj pomogne.

“Znate da veoma želimo da vam humanitarno pomognemo. Mi se zalažemo za mir i želeo bih da razumem – i smatram to svojom misijom – vašu viziju šansi za mir. Optimista sam i hvala vam na pozivu”, rekao je Orban.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da današnji razgovori sa Orbanom mogu da budu baza za buduće sporazume između Kijeva i Budimpešte.

Ovo je prva Orbanova poseta Ukrajini od početka rata Rusije i Ukrajine, a šef kabineta Zelenskog, Andrij Jermak objavio je na svom Telegram kanalu da je Ukrajina mnogo učinila da bi došlo do te posete, prenosi agencija Ukrinform.

“Mnogo smo uradili da bi došlo do ove posete. Važni razgovori o budućnosti Evrope, bezbednosti, međunarodnom pravu i mirovnoj formuli”, napisao je Jermak.

indeksonline.rs/Tanjug