PARIZ – Vrhovni rabin jevrejske zajednice u Francuskoj Moše Sebag izjavio je danas, nakon prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na kojima ubedljivo vodi stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje, da za Jevreje u toj zemlji nema budućnosti.

Sebag je u intervjuu za Džeruzalem post poručio mladim Jevrejima da napuste Francusku i da odu u Izrael ili u neku drugu sigurniju zemlju.

Sebag je optužio i levičarsku koaliciju Novi narodni front zbog toga što njen naziv potiče od Narodnog fronta francuskog jevrejskog državnika Leona Bluma koji se borio za prava radnika i protiv antisemitizma.

Osnivač Nacionalnog okupljanja Žan-Mari Le Pen optužen je za antisemitizam, a isključen je iz stranke 2015. godine nakon što je odbio da prisustvuje disciplinskom saslušanju zbog nazivanja holokausta “detaljem” istorije.

Leva koalicija je u prvom krugu parlamentarnih uzbora zauzela drugo mesto ispred koalicije stranaka centra koju predvodi stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona – Preporod.

Jevrejske organizacije pozvale su francuske Jevreje da glasaju za centar, koji podržava Izrael u ratu u Pojasu Gaze, ali pod kojim se proširio problem antisemitizma.

indeksonline.rs/Tanjug