Prošle sezone su navijači Novog Pazara dugo uživali u igri i ruzltatima, te su na zimski odmor otišli s verovanjem da će njihovi Plavi uspeti da se izbore za mesto koje vodi u Evropu, ali su kraj sezone dočekali gledajući ih u plej-autu. Nije bilo drame oko očuvanja superligaškog statusa, međutim, utisak je da su Pazarci mogli mnogo više. Baš kao što se čini nakon premijernog izdanja za sezonu 2024/2025 Mozzart Bet Superlige. Ukoliko se do kraja prelaznog roka dovede još nekoliko kvalitetnih igrača, posebno u defanzivi, mogao bi Novi Pazar da igra ozbiljnu ulogu u trci za evropske vize.

Na krilima raspoloženog Adema Ljajića, dvostrukog strelca, i sjajnog pogotka Adetunđija Rasaka Adešine, Novi Pazar je stigao do pobede nad Spartakom sa 3:2. Ipak, zbog pada u igri poslednjih desetak minuta, tokom kojih su Subotičani sa dva pogotka ublažili poraz, donekle je pokvarena slika izdanja domaćeg tima. Ali ne i partija bivšeg reprezentativca, koji je prvo majstorski šutirao iz slobodnjaka u 32. minutu, a onda u 78. doneo nedostižnih 3:0.

Sedam godina je prošlo otkako su na tada friškom Atletskom stadionu umeće na Prvenstvu Balkana u “kraljici sportova” demonstrirali osvajači olimpijskih, svetskih i evropskih medalja – Mirela Demireva, Radoslava Mavrodijeva, Asmir Kolašinac, Strahinja Jovančević, Hamza Alić, Džejk Ali Harvi i Amela Terzić. Glavne role od njih su preuzeli fudbaleri, strelci golova za pamćenje – Adetunđi Rasak Adešina i Adem Ljajić, za pobedu na debiju trenera Nikole Trajkovića.
Pre nešto više od dva meseca igrali su isti rivali za prvenstvene plej-aut bodove u Novom Pazaru, ali na Gradskom stadionu. Domaćin je u međuvremenu značajno promenio DNK, ostali su od tadašnjih startera Adešina i Ljajić, plus rezerve na toj utakmici Filip Pajović, Žulijus Eđike Opara, Sead Islamović i Stefan Dimić. Ostala mesta u protokolu zauzeli su neki drugi momci.

To se apsolutno ne može reći za sastav sa severa Bačke, kod kojih je lakše pobrojati one što danas nisu bili tu. Od njih 16 što su upisali minute i slavili sa 1:0 tog majskog dana nedostajali su Nemanja Krsmanović, Aleksa Đurasović, Jug Stanojev, Ognjen Mudrinski i Miloš Tošeski.
Nije se to osetilo u igri – naprotiv. Posebno važi za viđeno u prvom poluvremenu, kada je Trajkovićeva družina stekla veliku prednost.
Počelo je dalekometnom paljbom Adešine u petom i Opare u osmom minutu, da bi u devetom Aleksandar Vulić zaustavio novi, mnogo bolji pokušaj Opare na dodavanje maestralnog Ljajića.
Povratnik sa staža u užičkoj Slobodi Semir Alić u 11. minutu se oprobao sa distance, ali je lopta završila tik pored stative. Tri minuta kasnije konačno pripretio i Spartak preko Andreja Todoroskog, kojeg je osujetio Filip Pajović.

Ostao je nenagrađen prodor Opare u 21. minutu, dok je na drugoj strani u sledećem minutu Todoroskog u izglednoj poziciji blokirao Nemanja Miletić.

Ispostavilo se da je mnogo toga rešeno između 23. i 31. minuta, kada su golove za televizijske špice postigli Adešina i Ljajić.

Najpre je najbolji pojedinac Mozzart Bet Superlige 2023/24 asistirao nešto starijem od dvojice pazarskih Nigerijaca u startnoj postavi, a Adešina je tukao pod prečku – 1:0.
Slobodnjak dugogodišnjeg reprezentativca Srbije je priča za sebe. Namestio je Ljajić loptu na 25 metara od Pajovićevog gola i pogodio isto mesto kao i Adešina nešto ranije – 2:0.

Najbolju šansu za Spartak u prvom poluvremenu imao Todoroski, čiji je slobodan udarac sa oko 25 metara Pajović odbio do prečke, posle čega na odbitak nije najbolje odreagovao Jovan Lukić.
Rezervista Kolins Atule oživeo je Golubove ulaskom na startu drugog dela meča. Njegov prodor u 47. minutu nije doneo rezultat, a onda je četiri minuta docnije isti fudbaler propustio da loptu sa linije peterca pošalje iza Pajovićevih leđa.

Pazarci su od 66. do 69. minuta ugrozili goste preko Miletića, Ljajića i Adešine. Na drugom delu terena probao je glavom u 76. minutu veteran Vojo Ubiparip, ne u svom stilu.
U 78. minutu je asistirao rezervista Islamović, a visoku klasu u jedan na jedan situaciji sa Vulićem, imao malo iskosa, ponovo je potvrdio Ljajić – 3:0

A onda umalo šokantan finiš i dva gola pulena Miloša Kruščića. Ubiparip je u 83. minutu smanjio na asistenciju Ilije Babića – 3:1.
Igrao se 90+2. minut kada je opet dobro prošao Babić, a Atule iz velike gužve postavio konačan rezultat – 3:2.

Voda je ušla u uši domaćih igrača, ali vremena za veliki preokret nije bilo.

Mozzartsport