SARAJEVO – U Sudu BiH danas je počelo suđenje sedmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji se terete za, kako se tvrdi optužnici, “genocid počinjen nad Bošnjacima zarobljenim nakon pada Srebrenice”, u julu 1995. godine.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Zvornička brigada, u kojoj su bili optuženi, odigrala je ključnu ulogu. Sedmorica se terete da su učestvovali u streljanju oko 800 Bošnjaka, među kojima je bilo i dece, zarobljenih nakon pada zaštićene zone.

Tužilaštvo je navelo da su optuženi počinili ubistva Bošnjaka u selu Orahovac, nedaleko od Zvornika.

Tužilac u predmetu Predrag Tomić rekao je da su prvooptuženi Lazar Ristić i drugi “svesno pružali pomoć u izvršenju genocida u Srebrenici” u udruženoj zločinačkoj grupi na čelu sa Ratkom Mladićem, bivšim komandantom VRS.

Najavljeno je iznošenje više stotina materijalnih dokaza, kao i iskazi 27 svedoka. Naredno ročište na kojem će biti saslušana dva svedoka zakazano je za 25. juli.

Optuženi Lazar Ristić, Mladen Mihajlović, Dragoja Ivanović, Predrag Ristić, Stanoje Birčaković i Milorad Birčaković i Sreten Milošević su uhapšeni 15. decembra prošle godine.

Oni se brane sa slobode, uz meru kućnog pritvora i zabrana sastajanja sa određenim osobama do pravosnažnosti presude, preneli su sarajevski mediji.

indeksonline.rs/Tanjug