MOSKVA – Ruska vojska najavila je danas početak treće faze vežbi raspoređivanja nestrateškog nuklearnog oružja tokom kojih će biti razrađena pitanja pripreme jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije za borbenu upotrebu ovog oružja.
“U skladu sa odlukom predsednika Ruske Federacije, počela je treća faza vežbe nestrateških nuklearnih snaga”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Vojnici iz Južnog i Centralnog vojnog okruga će se obučavati kako da rasporede lažne bojeve glave za operativne i taktičke raketne sisteme Iskander-M i da ih tajno premeste na mesta lansiranja, dodaje se iz ministarstva.
”Trenutna faza vežbe ima za cilj održavanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica borbene upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja Rusije za izvršavanje borbenih zadataka”, navodi ministarstvo.
Kako navodi Interfaks, u toku prve i druge faze rešavana su pitanja pripreme jedinica Južnog i Lenjingradskog vojnog okruga, jedinica Vazdušno-kosmičkih snaga i mornarice za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja.
Rusija je održala prvu fazu vežbi u maju, a Belorusija pridružila se drugoj fazi u junu.