BEOGRAD – U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušan je Željko B. (58) zbog sumnje da je od neutvrđenog dana do 1. jula nabavio i osposobio sredstva za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo i to policijskog službenika u vezi sa vršenjem službene dužnosti.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Željku B. se naredbom o sprovođenju istrage na teret stavljaju krivična dela Teško ubistvo iz člana 114. stav 2 (pripremne radnje) u vezi stava 1. tačka 7 Krivičnog zakonika i krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348. stav 4 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika.

Postoje osnovi sumnje da je Željko B. 1. jula oko 14.40 časova došao do zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Ulici Kneza Miloša kojom prilikom je neovlašćeno nosio sredstvo na bazi eksplozivnih materija, koje može izazvati povrede lica koja se nalaze u blizini.

U pitanju je improvizovana naprava u vidu petarde, tzv. “topovski udar” sa više šrafova postavljena u staklenu teglicu, pri čemu je fitilj za petardu izvučen iz teglice kroz rupu na poklopcu.

Takođe je sa sobom nosio ostala sredstva namenjena izvršenju krivičnog dela – samostrel sa sedam strelica, dva noža, šilo i nunčake.

Tom prilikom je preko lica imao vezanu maramu, a na rukama tzv. taktičke zaštitne rukavice sa posebnim ojačanjima, kao i dva ranca na leđima i jednu torbu u rukama.

Pošto je došao do zgrade MUP bez odobrenja je prošao kroz zaustavnu rampu i krenuo ka objektu, gde je uočen od strane policijskih službenika koji su mu izdali naredbu da se zaustavi, ali on po njoj nije postupio već se ubrzanim korakom udaljio ka Durmitorskoj ulici gde su ga sustigli policijski službenici, legitimisali i lišili slobode.

U toku istrage biće obavljeno dopunsko balističko veštačenje, psihijatrijsko veštačenje osumnjičenog, ispitivanje policijskih službenika i biće preduzete druge dokazne radnje neophodne za donošenje odluke.

indeksonline.rs/Tanjug