RIM – U Italiji uhapšeno 44 ljudi zbog prevare sa migrantskim vizama, saopštili su danas policija i tužioci.

U zatvoru se nalazi 13 osoba, 24 je u kućnom pritvoru, a sedam u pritvoru, preneo je Rojters.

Optuženi su za različita krivična dela, poput zločinačkog udruživanja sa ciljem podržavanja ilegalne imigracije, pranja novca i lažno fakturisanje.

Još 10 osumnjičenih dobilo je zabranu poslovanja na 12 meseci.

Prema saopštenju tužilaca iz južnog grada Salerna, u blizini Napulja, osumnjičeni su podneli lažne zahteve za vize u ime migranata, kojima je za pokretanje procesa potrebno sponzorstvo poslodavaca.

Od 2020. godine pa nadalje podneli su “oko 2.500” zahteva “na osnovu nepostojećih ili falsifikovanih podataka”, rekli su tužioci i dodali da su migranti platili i po 7.000 evra da bi proces progurali kroz razne birokratske obruče.

Zaplenjena je i imovina vredna oko šest miliona evra kao profit od navodnih zločina, rekli su tužioci, ukazujući da su neki od osumnjičenih za pranje novca povezani sa Kamorom, mafijom koja deluje u Napulju i okolini.

Obraćajući se novinarima, glavni tužilac Salerna Đuzepe Boreli rekao je da su istrage ubrzane nakon što je italijanska premijerka Đorđa Meloni u junu izjavila da je zabrinuta zbog mogućih prevara za dobijanje viza nacionalnom tužiocu za borbu protiv mafije.

indeksonline.rs/Tanjug