Darko Glišić, ministar za kapitalne investicije i Husein Memić, ministar turizma i omladine posetili su Novi Pazar. Nakon razgovora sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem u Gradskoj upravi, delegacija je obišla finalne radove na rekonstrukciji objekta OŠ „Desanka Maksimović“, u okviru kog je izgrađena i treća sportska dvorana u Novom Pazaru, kao i Opštu bolnicu, radove na izgradnji kliničko – bolničkog centra.

“U Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”, radovi su pri kraju i od 1. septembra će učenici koji pohađaju nastavu, ovde boraviti u izuzetnom ambijentu. Bolnica u Novom Pazaru je ogromno gradilište, najveće u zemlji jedan za celu Srbiju izuzetan projekat”, kazao je ministar Darko Glišić, ističući značaj Grada Novog Pazara na putu određivanja prioriteta i stvaranja uslova za realizaciju novih velikih projekata.

“Kada radite neke velike stvari nailazite na prepreke koje rešavate u hodu. Intenzivno pripremamo drugu fazu radova u okviru bolnice, da od 1. avgusta krenu radovi na Domu zdravlja i da shodno određenoj dinamici, završavamo objekat po objekat. Time što ćemo paralelno raditi više stvari, svakoko dobijamo na vremenu, što je u interesu građana Novog Pazara”, poručio je Glišić.

Husein Memić, ministar turizma i omladine osvrnuo se na obim ulaganja koja su, uz poršku Vlade Srbije realizovana ili su pri kraju.
“Drago mi je da sam danas u prisustvu kolege Darka Glišića, obišao dva izuzetno važna gradilišta., Jedno je u mom naselju Lug, gde su radovi pri kraju, i jedno u Opštoj bolnici. Projekat u Lugu obuhgvata izgradnju dva nova objekta, školu i sportsku dvoranu. To je za grad, koji je u svojoj istoriji najveće gradilište trenutno, za sve građane dragoceno. Treba istaći da uz pomoć države Novi Pazar realizuje i čitav niz drugih velikih projekata, pa ću izdvojiti korićenje reka, investiciju vrednu 25 milona eura, put Raška- Novi Pazar i radove na obnovi kulturno -istorijskih spomenika. Novi Pazar je po investicijama izdvojenim za ovaj grad, među pet gradova u Srbiji i u ovom trenutku, zahvaljujući predsedniku Vučiću i politici Vlade Srbije, ulaganja prelaze 150 miliona eura. Podsećam vas da je samo pre desetak godina, recimo, priča o kličko – bolničkom centru u Novom Pazaru, za ljude bila nemoguća a mi taj projekat realizujemo, za dobrobit svih građana”, rekao je ministar Husein Memić.


O izuzetnoj podršci i partnerima koje Novi Pazar prepoznaje u Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću, govorio je i direkor Opšte bolnice, Meho Mahmutović.

“Setite se da je od plaganja kamena temeljca do useljenja u zgradu Dijagnostičkog centra prošlo samo šest meseci. U aprilu prošle godine postavili smo temelje za najveći projekat u istoriji novopazarskog zdravstva ali i projekata uopšte. Dobili smo podršku za sve do sada realizovano ali i za fazu 2 radova na izgradnji Kliničko – bolničkog centra, jer prerastanje Opšte bolnice u Klinički centar jeste naš cilj, za opšte dobro ne samo Novog Pazara, već i regiona. Moramo biti na nivou zadatka imajući u vidu da prema novopazarskom zdravstvenom sistemu gravitira i leči se preko 300 000 ljudi. Dimamikom radova možemo biti zadovojlni, privodimo radove na psihijatriji, sledi izmeštanje Doma zdravlja i kompletna rekonstrukcija postojeće zgrade. Paralelno sa tim će se završavati nova, veća i moderna zgrada hirurgije, zgrada internog se zida, u toku su radovi na trafostanici i na zgradi za veliku kotlarnicu. Dajemo, svako u okviru ovlašćenja od lokalnog nivoa do države, maksimalan doprinos realizaciji ovog, još jednom naglašavam, istorijskog projekta”, poručio je Mahmutović.

Gradonačelnik Novog Pazar Nihat Biševac nije krio zadovoljstvo što su radovi na OŠ “Desanka Maksimović” pri kraju a što će Novopazarci uskoro dobiti i svoj Kliničko bolnički centar.

“Veliki je značaj ovih investicija. Ne treba posebno podsećati da smo potpuno rekonstrisali jednu od najstarijih i po broju đaka, najvećih gradskih škola, na radost dece, nastavnika ali i roditelja, čija deca pohađaju nastavu. Novi objekat omogućiće da se broj polaznika dodatno poveća a da uslovi za pohađanje nastave budu evropski. Đaci su bili prinuđeni da pohađaju okolne škole i okončanjem radova na ovom objektu, to neće više biti slučaj. Što se tiče ulaganja u zdravstvo, ispunićemo cilj da građanima obezbedimo kvalitetniju, sveobuhvatniju i efikasniju zdravstvenu zaštitu i oslobodimo ih napora i izlaganja troškovima, čemu su bili izloženi lečeći se u Kragujevcu, Beogradu i drugim centrima. U Novom Pazaru lečiće se ne samo Novopazarci već i svi ljudi iz regiona. Uz putnu infrastrukturu u ovom kraju, korićenje reka, izgradnju Tehnološkog parka za obrazovane, mlade ljude, kao i kroz druge projekte koje takođe realizujemo uz podršku Vlade Srbije, Novi Pazar postaje sve bolje mesto za život”, poručio je gradonačelnik Nihat Biševac.