BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izjava profesora Univerziteta Kolumbija Džefri Saksa da je cilj NATO bombardovanja Srbije bio da se Srbija razbije, veoma vredna i važna izjava.

“On je tu rekao jednu važnu stvar, pored kršenja Povelje UN, da je to urađeno da se razbije Srbija, da je to bio cilj, a ne humanitarna katastrofa – suština razbijanja Srbije i uzimanje teritorije. Da li je tu priča o bazi. I danas se te posledice vide”, rekao je Vučić novinarima.

Prema njegovim rečima, biće sve više takvih istina i mi ćemo insistirati na njima.

“Bitno je da ne širimo mržnju ni prema kome, a hoću da govorim o miru, napretku, ekonomskim rezultatima”, rekao je Vučić.

Saks je u nedavnom intervjuu na Jutjubu poznatom novinaru Pirsu Morganu rekao da je prvi rat u Evropi posle Drugog svetskog rata bilo američko bombardovanje Beograda u trajanju od 78 dana, da bi se promenile granice jedne evropske države.

Kako je rekao, ideja je bila da se razbije Srbija, da se “Kosovo” stvori kao enklava, a zatim da se na jugozapadnom Balkanu postavi Bondstil, koja je najveća NATO baza na Balkanu.

Naglasio je i da je odluka o bombardovanjuu Jugoslavije bila nezakonita, jer nije imala odobrenje Ujedinjenih nacija, kao i da su Sjedinjene Američke Države to započele pod Bilom Klintonom s namerom da se ilegalno razbiju granice i bombarduje druga zemlja.

Kako je rekao, nakon toga su usledili ratovi u koje su SAD takođe ilegalno ulazile – u Avganistanu, Iraku, Siriji, Libiji.

“To je odlučila Obamina administracija, posebno Obama i Hilari Klinton, dajući zadatak CIA-i da svrgne Bašara Al-Asada. Potom ono što su uradile sa nezakonitim bombardovanjem NATO-a nad Libijom kako bi svrgle Moamera El Gadafija. I šta su uradile u Kijevu, u februaru 2014”, rekao je Saks.

“Video sam kako SAD širom sveta pokreću ratove, za koje Amerikanci i drugi ne znaju da su ih izazvale SAD. Čitavog svog života nisam video ništa drugo osim američkih ratova bez stvarnog uzroka”, rekao je on.

indeksonline.rs/Tanjug