BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Vojska Srbije primetila dejstva vazduhoplova sa posadama i bez posade i dronova sa izviđačkim namerama prema Srbiji bez prelaženja granice, kao i da je to pojačano iz svih smerova.

On je posle sednice proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba u kasarni “Banjica 2” rekao da je primećeno podizanje albanskih “Bajraktara” iz pravca Đakovice 5. i 20. juna do visine 5.800 metara sa namerom izviđanja pozicije Vojske Srbije.

“Takođe švedsko nemački avioni su radili snimke ne sa teritorije koja je pod kontrolom Vojske Srbije, već sa drugih teritorija koje nisu pod kontrolom Srbije, ali prave veoma precizne snimke zbog prisustva bezbednosnih i vojnih snaga na terititoriji centralne Srbije”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, nastavićemo da radimo ubrzano, da radimo više i bolje i da buemo mnogo jasniji u poruci odvraćanja potencijalnog agresora na našu zemlju.

Istakao je da će i namenske fabrike morati da rade više, a ne da se bave političarenjem.

“Moraćemo da povećavamo ljudstvo u vojsci na pozicijama onih koji mogu da nose pušku i pomognu zemlji u njenoj odbrani”, rekao je Vučić.
Vučić je poručio da Srbija želi mir i da će ga uvek želeti i čuvati.

“Ali, da bismo mir mogli da sačuvamo, moramo da imamo dovoljno jaku vojsku koja će da odvrati svakog potencijalnog neprijatelja”, rekao je Vučić.

On je dodao da se mnogo novca ulaže u vojsku i ocenio da su primanja vojnika “nikada veća” i da su realne plate, kako kaže, 40 do 50 odsto veće od osnovne plate.

“Mnogo novca država Srbije ulaže i tražimo najviši stepen pripremljenosti, morala i osposobljenosti za potencijalnu odbranu zemlje i za sveukupno odvraćanje agresora”, zaključio je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug