BEOGRAD – Carinski službenici su 24. jula 2024. godine na ulazu graničnog prelaza Batrovci, u saradnji sa policijom, zaplenili preko 500 grama raznog zlatnog nakita umotanog u platnenu krpu i skrivenog u automobilu.

Slučaj je otkriven kada je na red za redovnu kontrolu na ulazu u zemlju pristigao pežo 5008 stranih registarskih oznaka sa dvojicom putnika koji su iz Francuske putovali ka Turskoj.

Iako su na pitanje carinskih službenika rekli da nemaju ništa da prijave, detaljnim pregledom koji je usledio, utvrđeno je da to nije tačno.

Naime, u fabričkoj šupljini iza suvozačevog sedišta otkriveno je preko 500 grama raznog zlatnog nakita koji je bio umotan u platnenu krpu.

U otkrivenom zavežljaju najbrojnije su bile narukvice – 13 komada ukupne težine 426 grama, kao i 2 lanca, 5 dukata, 3 prstena i 7 minđuša, ukupne vrednosti procenjene na gotovo 3,5 miliona dinara.

Pravosnažnom presuom koja je doneta nakon hitnog sprovođenja prekršajnog postupka, vozač automobila je kažnjen novčanom kaznom i zaštitnom merom trajnog oduzimanja neprijavljenog nakita.

Podsećamo da su dragocenosti vrsta prenosivih sredstava, te se jednako kao i novac u gotovini, moraju prijaviti pri prelasku granice. Neprijavljivanje većih količina nakita i drugih dragocenosti povlači sa sobom rizik njihovog privremenog ili trajnog oduzimanja.

indeksonline.rs/Tanjug