BEOGRAD – Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, poznat po svojoj jedinstvenoj fuziji muzičkih tradicija Balkana i Mediterana, posle Aranđelovca i Loznice nastavlja uzbudljivu turneju kroz Srbiju, najavili su organizatori.

Koncerti su zakazani za 13. avgust u Kragujevcu u Zastavinoj Bašti, 14. avgust u Beogradu na Dorćol Platzu i 15. avgust u Sremskoj Mitrovici.

Osnovan pre 12 godina na Dan Roma, bend je započeo svoju umetničku priču slučajnim okupljanjem umetnika iz različitih muzičkih žanrova.

“Naša priča počela je slučajno, ali smo odmah osetili magiju na bini. Iako su se mnoge stvari promenile tokom godina, naša želja da podelimo deo sebe sa publikom širom sveta ostala je nepromenjena,” objašnjava Kovačević.

“Za nas je turneja u Srbiji u sred avgusta bila iznenađenje, tako da smo rešili da iznenađenje pripremimo i za publiku. Spremamo poseban repertoar, neke pesme koje nismo izvodili već mnogo godina i neke pesme koje prvi put izvodimo a koje ćemo svirati samo na tri koncerta u Srbiji. Celu ideju letnjih noći pod srpskim nebom želimo da obojimo nekim novim bojama u znaku igre, pesme i druženja kakvo mislimo da zaslužujemo i mi i zemlja koja je nama ipak uvek bila nešto posebno” najavljuje Kovačević, koji govori o muzičkoj kompleksnosti Barcelona Gipsy Balkan Orchestra koji spaja različite muzičke tradicije.

Kovačević, koji je zaljubljenik u kontrabas više od 30 godina, ističe da muzika za njega predstavlja način izražavanja emocija i stvaranja veze sa publikom.

“Naša muzika je bez predrasuda i obaveza. Svaki član benda doprinosi stvaranju zvuka koji nas definiše,” dodaje on.

Trenutno, bend je u fazi stalnih promena i istraživanja. “Iako je leto ispunjeno putovanjima i koncertima, sveže ideje čekaju da dođu na red u jesen. Od septembra, planiramo saradnje sa umetnicima s kojima ćemo raditi po prvi put, što nas ispunjava radosnim iščekivanjem,” naglašava Kovačević.

Osim toga, Kovačević ističe posebne trenutke saradnje sa umetnicima kao što je Bora Dugić, kao i sa Frajlamama, za koje kaže da su “naš alter ego” i da su zajednički rad i pesma “Neka neka” bili poseban trenutak u njihovoj karijeri.

indeksonline.rs/Tanjug