BEOGRAD – Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Austrije Gerhardom Karnerom i tom prilikom izjavio da je rezultat svih zajedničkih aktivnosti srpske i austrijske policije na granicama Srbije veliki pad ilegalnih migracija, naročito na zapadnobalkanskoj ruti.
“Po podacima Fronteksa, najveći pad ilegalnih migracija je na našoj, zapadnobalkanskoj ruti – 72 odsto u prvih šest meseci, u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Dačić.
On je naveo da je u prvih šest meseci prošle godine evidentirano 54.014 lica koja su nezakonito prešla srpsku granicu, dok je u istom periodu ove godine evidentirano 10.389 nezakonith prelazaka.
Daćić je ocenio da su MUP Srbije i policija oduvek imali dobru saradnju sa organima za sprovođenje zakona u Austriji, u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima, terorizma i ilegalnih migracija.
Podsetio je da Srbija trenutno sprovodi trilateralnu inicijativu sa Austrijom i Mađarskom, za upravljanje granicama, kao i da je nedavno potpisao sporazum sa Fronteksom.
“Nama je cilj da nam sve zainteresovane strane pomognu i u logističkom smislu, i u smislu tehnike, obuke ljudi i u finansijksom smislu, da možemo da obavimo svoj posao na najbolji mogući način”, rekao je Dačić.
Naveo je da je osnovu trilateralnog sporazuma na srpskoj granici sa Severnom Makedonijom raspoređeno po 20 policijskih službenika Mađarske i Austrije, koji pomažu u kontroli granice.
Podsetio je da se već susreo sa Karnerom u Austriji na Salcburškom forumu, kao i da su se ministarstva unutrašnjih poslova dve države dogovorili da svake godine održe dva bilateralna sastanaka, po jedan u Srbiji i Austriji.
Karner je izjavio da je jedan od ciljeva njegove posete Srbiji obilazak policijskih službenika, koji su na granici sa Severnom Makedonijom, od koji će deo danas da završi angažovanje, jer dolazi do smene kontigenta.
Istakao je i da je poseban utisak na njega ostavila izuzetna saradnja pripadnika srpske granične policije sa austrijskim službenicima, što je i glavni preduslov za borbu protiv ilegalne migracije.

indeksonline.rs/Tanjug