KOSOVSKA MITROVICA – Čelnici Srpske liste Zlatan Elek i Dragiša Milović ocenili su danas da je Priština upadom u sve najznačajnije srpske institucije, institucije koje treba da budu okosnica formiranja ZSO po Briselskom sporazumu, pokazala da ne žele Srbe na Kosovu i Metohiji.

Najavili su da će sutra tražiti sastanak sa predsednikom Kfora, Euleksa, ambasadorima Kvinte da vide da li oni to podržavaju i da li su saučesnici u ovom etničkom čišćenju, i zatražili pomoć od Srbije i predsednika Vučića.

“Poruka za našu državu, za predsednika države Aleksandra Vučića, potrebna nam je zaštita. Dakle, ovde smo na svojim ognjištima, ostaćemo, ali moramo zaista da očekujemo i podršku od naše vlade vlade Republike Srbije”, rekao je potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović.

Elek, predsedik Srpske liste naglasio je na vanrednoj konfereniciji za novinare povodom upada Kosovske policije u zgrade u kojima se nalaze Privremeni organi četiri opštine na severu Kosova – Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, ali i KBC, i prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da se najgnusniji upad desio u Kliničko-boličkički centar u Kosovskoj Mitrovici.

Dodao je da su u KBC-u ponovo pretresane vešeraj i kotlarnica, a tom prilikom nisu bili prisutni ni predstavnici Kfora ni Euleksa.

“Danas se jasno videlo da Kurti ne želi Srbe na KiM, ovo je još jedan pokušaj etničkog čišćenja Srba sa KiM”, rekao je Elek i naglasio da mora da se zna da nije reč o paralelnim insitucijama već institucijama Republike Srbije koje su okosnica za formianje ZSO po Briselskom sprazumu.

Kurti je, kako je naglasio Elek, pokazao da ne želi ni srpske insitucije ni ZSO ni Srbe na teritoriji KIM a psebno na severu.

Prema njegovim rečima to je bila akcija, kako izgleda, sinhronizovana sa međunarodnim faktorima.

Elek je istakao da je značaj ovih srpskih instiucija veliki jer se preko njih isplaćuju plate, penzije, socijalna davanja za desetine hiljada naših sugrađana.

“Tu su Srbi, Aškalije, Egipćani, među njima i Albanci koji primaju penzije i socijalna davanja. Sada je kristalno jasno da su Srbi ovde maltene nepoželjni”, rekao je on i naglasio da sumnjaju da je Kurti izveo akciju u sarađi sa saradnicima iz zemalja Kvinte, i svih zapadnoevropskih zemalja koji ga podržavaju u etničkom čišćenju.

Doživljavamo ih kao direktne saučesnike u čišćenju srpskog naroda sa teritorijom Kosova Metohije, rekao je Elek i naglasio da su to institucije koje su od životnog značaja za život Srba na teritoriji Kosova Metohije iz prostog razloga zato što u njima radi na hiljade Srba sa prostora Kosova Metohije, odnosno sa prostora severa Kosova Metohije.

Elek je naglasio da ih je taj potez Prišine priterao u zid i da su Srbi prinuđeni na konsultacije i određene akcije u vidu građanskog otpora i niza drugih akcija koje će biti sprovedene posle sastanaka sa svim predstavnicima privremenih organa.

Milović je naglasio da se na svakoj raskrsnici nalaze ljudi sa dugim cevima kao i snage koje im nisu poznate.

“Dakle to je sve sa jednim ciljem, da se narod zaplaši, da ne vidimo ovde perspektivu u novim prostorima kako bismo se selili”, rekao je on.

Milović je poručio svim građanima da se nalaze u svojoj zemlji, na svojim imanjima i kućama i da moraju ovo da istrpe.

“Moramo izdržati da bi naša deca imala perspektivu na ovim prostorima”, rekao je on i podvukao da posebno zabrinjava što se sve jednostrane akcije Kurtija odvijaju u vremenu kada su najviši službenici za bezbednost zapada prisutni na ovim prostorima od šefa CIA do admirala NATO-a.

“Zabrinjava i to što pored svih upozorenja, da eskalacija ne sme da se podgreva jednostranim akcijama, Kurti to radi”, ocenio je Milović.

indeksonline.rs/Tanjug