BEOGRAD – Politički analitičar Nebojša Krstić izjavio je danas da su svi protesti u Srbiji dozvoljeni, ali da nasilje tokom tih okupljanja ne sme biti tolerisano i apelovao na nadležne institucije da preduzmu sve potrebne mere kako bi se sprečilo nasilje i remećenje javnog reda i mira.

“Čuo sam najave, a čuo sam da i neke službe dojavljuju da imaju saznanja o karakteru protesta. Da on neće biti miran, da će biti nasilan i da će se tu svašta pokušati. Nije prvi put da tako nešto čujemo, ali naše službe treba da reaguju kao da je to apsolutna istina i da urade sve što je do njih”, rekao je Krstić za Tanjug.

On je istakao da je pravo na protest garantovano svim građanima, ali je podvukao da nasilje ne sme biti dopušteno ni pod kojim uslovima.

“U Srbiji su svi protesti dozvoljeni. Svako može da protestuje protiv čega želi, bilo da je to opozicija, interesne grupe ili građani, ali nasilje ne sme da bude dozvoljeno”, rekao je Krstić.

Krstić je dodao da policija treba da preduzme sve mere kako bi sprečila incidente i izbijanje nasilja kao što bi to činile službe u drugim zemljama.

“U tom kontekstu, policija treba da preduzme sve ono što bi radila i policija u Sloveniji, Italiji, Belgiji, Engleskoj, Americi. Ne sme se dogoditi nikakvo nasilje prema građanima niti remećenje javnog reda i mira”, poručio je Krstić.

Krstić naglašava da su i eventualne blokade ključnih saobraćajnica vid nasilja nad građanima.

“Blokade ulica, pruga, mostova su nasilje nad građanima. I ne samo prema građanima Srbije, već i prema turistima koji putuju kroz Srbiju. To takođe ne sme biti tolerisano”, rekao je Krstić.

Krstić je kao građanin apelovao na nadležne organe da pokažu nultu toleranciju prema nasilju.

“Oni ljudi koji se javljaju kao organizatori protesta su lažni organizatori, to su isturene osobe, to su portparoli. Organizatori su lažno nezavisni mediji,“ izjavio je Krstić.

On ocenjuje da nigde na svetu ne postoje mediji koji koriste svaku priliku da destruiraju državu u kojoj rade.

“To je fenomen koji postoji u Srbiji, ali ne i u Evropi ili Americi ili bilo gde drugde”, rekao je Krstić.

Krstić dodaje da je čuo ocene koje su došle iz dela opozicije da će eventualno otvaranje rudnika litijuma ojačati poziciju predsednika Srbije, i dodaje da se slaže sa tim jer će to istovremeno značajno doprineti jačanju ekonomske pozicije Srbije.

U tom kontekstu, Krstić je istakao da je potrebno razumeti i motive koji stoje iza aktuelnih protesta zbog eksploatacije litijuma, za koje kaže da nisu borba za zaštitu životne sredine i da su politički.

“Oni koji to sve osmišljavaju, organizuju i koordinišu ne brinu za čoveka i sredinu, već žele da izazovu neku dobit za sebe, a dobit bi za njih bila smena vlasti koju inače ne mogu da dobiju na izborima,” rekao je Krstić.

Krstić ocenjuje da su aktuelni protesti deo šire političke strategije usmerene na destabilizaciju vlasti u Srbiji, uz korišćenje laži i manipulacija kako bi se izazvao strah među građanima.

indeksonline.rs/Tanjug