BERLIN – Novi dokumentarni film o cenjenoj nacističkoj filmskoj rediteljki, glavnoj propagandistkinji 3. Rajha i Hitlerovoj miljenici Leni Rifenštal sugeriše da je ona bila neposredni svedok fašističkih zločina iako je nakon rata tvrdila da nije znala ništa o tome i da nije mogla da doprinese ni jednom od njih.
Scenarista i reditelj filma Andres Vej prvi put je imao potpuni pristup nasledstvu Rifenštalove za potrebe svog dokumentarca u kojem se, pored ostalog, predstavljaju novi detalji o tvrdnjama da je nacistička filmska rediteljka bila svedok jednog od prvih masakra poljskih Jevreja u vreme kada je kratko radila kao ratni reporter, prenosi Gardijan.
Rifenštalova je na početku Drugog svetskog rata, u septembru 1939. godine pratila Adolfa Hitlera u Poljsku i smatra se da je videla zločin u Konskom, gradu u jugoistoku Poljske.
U filmu “Rifenštal”, koji će imati premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu krajem avgusta, iznosi se tvrdnja da se propagandistkinja divila Nacional-socijalističkoj stranci i njenim pomagačima sve do svoje smrti u 101. godini što je u suprotnosti sa njenim tvrdnjama da nije bila povezana sa nacističkom idejom.

indeksonline.rs/Tanjug