Prvi dio tehničke opreme za Regionalni inovacijski Smart City centar u Novom Pazaru je dopremljen. Centar će posjedovati najsavremeniju tehnologiju. Projekat se realizuje u saradnji s Gradom Novim Pazarom, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, i Evropskom unijom kroz program EU PRO+, izjavio je za RTV Novi Pazar Šemsudin Plojović, koordinator centra.

“Zanimljivo je da u ovom projektu svi relevantni faktori rade zajedno. To je upravo doprinijelo da su radovi završeni mnogo prije roka koji je bio određen. Potrudili smo se da sve bude posljednja riječ tehnike, počevši od opreme, namještaja i organizacije prostora. Kombi s računarima i pratećom opremom je ovdje, tako da ste danas imali priliku vidjeti kako sve izgleda. Iako nije sve do kraja završeno, već imam osjećaj da svako ko dođe ima onaj uzdah iznenađenja koliko dobro izgleda to što smo radili,” rekao je Plojović.

Iako radovi još nisu potpuno završeni, prvi utisci su izuzetno pozitivni. TV ekipa imala je priliku da se upozna s modernim rješenjima koja centar nudi, a kompletna oprema će uskoro biti u funkciji.

Smart City centar će služiti kao polazna tačka za mnoge inovativne projekte, pružajući priliku za rast i razvoj u skladu sa svjetskim tehnološkim standardima, što predstavlja veliki korak naprijed za Novi Pazar i region.