Srbija je zadržala poziciju najvećeg spoljnotrgovinskog partnera Crne Gore u periodu od januara do kraja jula 2024. godine, prema najnovijim podacima koje je objavila crnogorska Uprava za statistiku (Monstat).

U tom periodu, iz Srbije je u Crnu Goru uvezeno robe u vrednosti od 396 miliona evra, dok je izvoz iz Crne Gore u Srbiju dostigao 98,8 miliona evra.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Crne Gore u pomenutom periodu iznosi 2,7 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 2,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Međutim, zabeležen je pad izvoza, koji je iznosio 330,8 miliona evra, što je smanjenje od 22,1 odsto u poređenju sa prošlom godinom. Uvoz, s druge strane, beleži rast od 7,9 odsto, dostigavši 2,34 milijarde evra.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je samo 14,2 odsto, što je značajno smanjenje u poređenju sa istim periodom prošle godine, kada je ovaj odnos bio 19,6 odsto.

Nakon Srbije, Bosna i Hercegovina se nalazi na drugom mestu kao spoljnotrgovinski partner Crne Gore, sa izvozom u vrednosti od 22,9 miliona evra, dok Slovenija sledi sa 19 miliona evra. U pogledu uvoza, Kina se ističe sa uvozom od 269,1 miliona evra, a za njom slede Nemačka sa 233,8 miliona evra.

U strukturi crnogorskog izvoza, prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji, mineralna goriva i maziva dominiraju sa vrednošću od 72,9 miliona evra. S druge strane, u strukturi uvoza najzastupljeniji su mašine i transportni uređaji, čija vrednost iznosi 586,3 miliona evra.

Indeksonline