VRANJE – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova obišli su danas manastir Svetog Prohora Pčinjskog, gde ih je dočekao veliki broj građana.

Siljanovska Davkova je položila cveće ispred Spomen-ploče prvom zasedanju ASNOM-a (Antifašističkog sobranja narodnog oslobođena Makedonije), koje je na današnji dan pre 80 godina održano u manastiru Sv. Prohor Pčinjski.

Okupljeni građani su u razgovoru sa predsednikom ispred manastira rekli da imaju probleme sa neasfaltiranim lokalnim putevima u više sela, na šta je predsednik odgovorio da će država rešiti probleme sa putevima.

“Pedeset godina ništa nije rađeno, sad tražite od mene”, odgovorio je Vučić i rekao građanima da daju njegovom timu konkretne podatke o problemima.

Na pitanje novinara da li Bujanovčani mogu nešto da očekuju od nove vlasti u opštini, Vučić je odgovorio da je uveren da će situacija biti daleko bolja i dodao da će dati sve od sebe da država pomogne Bujanovcu.

“Mislim da ćemo i neke škole u albanskim sredinama da radimo i da ćemo na svaki mogući način da gledamo kako da i Srbima i Albancima i Romima pomognemo da dobiju posao. Ono što sam obećao prošli put, zaista ćemo dati sve od sebe da to uradimo. U Vranju je jedna velika investicija, a zatim i Bujanovcu”, rekao je Vučić.

Vučić i Siljanovska Davkova su posle razgovora sa građanima krenuli u obilazak crkve manastira Svetog Prohora Pčinjskog.

Posle obilaska manastira usledio je sastanak dvoje predsednika, nakon čega će se, kako
je najavljeno, oni obratiti.

Severna Makedonija danas obeležava Ilindan – Dan Republike, a ove godine se navršava 121 godina od Ilindanskog ustanka i 80 godina od održavanja Prvog zasedanja ASNOM-a (Antifašističkog sobranja narodnog oslobođena Makedonije).

Manastir Prohor Pčinjski nalazi se na 30 kilometara južno od Vranja, a 2021. godine
obeleženo je 950 godina njegovog postojanja i sedam vekova od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio.

indeksonline.rs/Tanjug