VARŠAVA – Odluka Nemačke da uspostavi kontrolu nad granicom sa Poljskom je neprijateljski čin koji će pogoršati odnose Berlina i Varšave, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Vladislav Teofil Bartoševski.

“Za zatvaranje granice saznali smo iznenada, nije bilo upozorenja. Među prijateljima i komšijama toga nema. Reakcije će biti, jer se tako ne radi, svaka akcija izaziva reakciju”, rekao je Bartoševski za poljski radio Zet.

On je napomenuo da je takva situacija neprihvatljiva za mnoge zemlje i da se verovatno već vode razgovori između država EU o tome kako da odgovore na ovaj potez Berlina.

Varšava će, prema rečima Bartoševskog, koordinisati ovo pitanje u konsultaciji sa ostalim susedima Nemačke, a biće razmotrene različite opcije odgovora.

“Razmotrićemo šta da uradimo da promenimo situaciju, koja je neprihvatljiva za mnoge zemlje”, istakao je on.

Bartoševski je dodao da je ponovno uspostavljanje kontrole Nemačke na granici sa Poljskom iznenadilo sve i da će ova odluka verovatno “izazvati haos na granicama”.

Ocenio je da nemačka vlada želi da poboljša svoj imidž unutar Nemačke, ali da postupa na isti način kao i poljska stranka Pravo i pravda (PiS), odnosno da spoljna politika postaje talac unutrašnje politike.

“Nemačka je sama kriva, jer prvo otvori granice i kaže ‘villkommen’ (dobrodošli), možemo da prihvatimo bilo koji broj izbeglica. Izbeglička politika kancelarke Angele Merkel pokazala se pogubnom”, rekao je poljski diplomata.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer saopštila je nedavno da Nemačka uvodi kontrolu na unutrašnjim granicama zemlje.

Nemačke vlasti očekuju da će takva mera postati “model za efikasno proterivanje ilegalnih migranata”.

Mađarski premijer Viktor Orban je izrazio podršku ovom potezu nemačke vlade.

Prethodno je lider nemačke opozicione stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc predložio uvođenje vanrednog stanja u zemlji kako bi se pojednostavilo proterivanje ilegalnih migranata u slučaju neuspešnih pregovora sa Evropskom unijom na ovu temu.

Razgovori o migrantskoj politici pokrenuti su u Nemačkoj nakon terorističkog napada u gradu Zolingen 23. avgusta, tokom kojeg je muškarac nožem napao posetioce festivala.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da vlasti treba da preduzmu sve moguće mere kako bi proterale ljude koji nemaju pravo da budu u Nemačkoj.

On je napomenuo da je broj deportacija ove godine povećan za 30 odsto.

Indeksonline.rs/Tanjug