U članku BBC-a o turizmu, Srbija je navedena kao jedna od četiri zemlje na svetu koje aktivno dočekuju turiste i beleže porast u svim parametrima kada je turizam u pitanju. Tekst prestižnog BBC potkrepljen je fotografijama jedinstvenog prirodnog rezervata Uvac koji je ujedno i kraljevstvo beloglavog supa.

Srbija je prepoznata kao jedna od četiri destinacije koje koriste turizam kao sredstvo za izgradnju snažnije ekonomije, dočekujući putnike raširenih ruku.

Kako se u tekstu navodi, Srbija se čvrsto fokusirala na održivi razvoj, radeći sa Globalnim savetom za održivi turizam na razvoju projekata koji ne podstiču masovni turizam, već traže osetljiviji, kulturno orijentisan put napred.

To je delimično zato što se turistička strategija zemlje promenila. U prošlosti je fokus uglavnom bio na urbanim iskustvima grada, na primer Beograda.

Međutim, s obzirom na to da turizam može pomoći u diversifikaciji ruralnog života i poboljšanju lokalne ekonomije, planinski turizam, seoski turizam, kao i banjska i wellnes ponuda postali su važan deo turističke ponude.

’’U Srbiji ljudi vide reč „turista” kao pozitivnu stvar“, rekao je Džordž Kolvin-Sli, savetnik specijalista za Srbiju u kompaniji Coks & Kings.

Fokus Srbije je na održivom razvoju i oslanja se prvenstveno na iskustvima prirodnih lepota. Planine privlače skijaše zimi i planinare leti, ekoturizam se razvija u brdskim i planinskim predelima zajedno sa očuvanjem biodiverziteta a na prirodnim izvorima izgrađena su odmarališta i hoteli sa wellnes sadržajima.

Dok turisti uživaju u ovim iskustvima prirodnih lepota, lokalna preduzeća dobijaju podsticaje, a brojke potvrđuju da ovaj sistem funkcioniše, jer je međunarodni turizam porastao za 20 odsto u 2023. godini.