TEL AVIV – Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je danas izraelsku vladu da okonča izgradnju ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i preduzme korake da zaustavi nasilje doseljenika nad Palestincima na toj teritoriji.

”Po mom mišljenju, izraelska vlada bi takođe mogla da povrati izgubljeno poverenje na međunarodnom planu zaustavljanjem tekućih projekata naselja”, rekla je ona nakon sastanka sa izraelskim kolegom Izraelom Kacom u Tel Avivu.

Ona je apelovala na izraelsku vladu da preduzme ”jaču i vidljiviju akciju protiv nasilnih akata radikalnih (izraelskih) doseljenika“, prenosi Cajt onlajn.

Tokom boravka u Jordanu u četvrtak, Berbok je istakla da je Izrael okupatorska snaga na
Zapadnoj obali i da je u skladu sa međunarodnim pravom dužan da poštuje zakon, umesto da ugrožava Palestince.

Berbok je napomenula da isključivo vojni pristup nije rešenje za izraelski rat u Pojasu Gaze i s tim u vezi ukazala na šest izraelskih talaca čija su tela pronađena u nedelju.

”Protekli vikend je dramatično pokazao da čisto vojni pristup nije rešenje za situaciju u Gazi”, rekla je ona novinarima posle sastanka sa Kacom.

Šefica nemačke diplomatije je istovremeno izrazila solidarnost s Izraelom nakon jučerašnje pucnjave ispred izraelskog konzulata u Minhenu.

indeksonline.rs/Tanjug