HONGKONG – Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Hong Kongu, sumirajući posetu Narodnoj Republici Kini, da je tokom posete upoznao zvaničnike te države sa terorom koji se nad srpskim narodom sprovodi na Kosovu i Metohiji i istakao značaj podrške NR Kine u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.
“Upoznao sam ih sa aktuelnim stanjem i terorom koji se sprovodi nad srpskim narodom i sa nepoštovanjem svih međunarodnih dogovora koje smo postigli što dovodi Srbiju u veoma težak položaj u smislu da je Srbija verovala međunarodnoj zajednici da će ona stati iza svog potpisa. U tom pogledu nam je potrebna i veoma važna podrška NR Kine u UN i sigurno je da ćemo njihovu podršku imati“, istakao je ministar.
On je dodao da je obostrana podrška veoma važna po pitanjima koja su od značaja za obe zemlje, poput teritorijalnog integriteta i da je NR Kina veoma zahvalna stavu Srbije, kao i da je naša zemlja zahvalna NR Kini na podršci kada je reč o Kosovu i Metohiji, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Ministar je naglasio da se Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji nalaze u veoma teškom periodu, kao i da izražava punu podršku za stavove i pristup koji je istakao predsednik Vučić u svom obraćanju.
Kako je izjavio, to je jedini racionalni i državnički pristup pitanjima i problemima koji postoje na Kosovu i Metohiji, i u takvim uslovima je veoma važno da postoji političko jedinstvo, odnosno državno jedinstvo i politička stabilnost.
“Ako je Srbija stabilna, ona je jaka, ako je Srbija nestabilna i podeljena – ona je slaba. A, to je upravo cilj nekih spoljnih, međunarodnih faktora, koji to rade preko opozicionih političkih stranaka koje zato vode antidržavnu i antisrpsku politiku. U tom smislu, obaveza je svih odgovornih pojedinaca i stranaka, da budu deo državnog jedinstva i političke stabilnosti. I još jednom pružam podršku takvoj politici Aleksandra Vučića u odbrani nacionalnih i državnih interesa“, zaključio je ministar Dačić.

indeksonline.rs/Tanjug