BEOGRAD – Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je danas da je inicijativa za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka samo jedna od mera koja će doprineti da Srbija bude otpornija na izazove, odbacujući navode poslanika stranke SRCE Zdravka Ponoša da na borbenim sistemima nema ko da radi.
“Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, samo je jedna od mera koja će doprineti da kao država i kao društvo budemo otporniji na izazove i pretnje našoj slobodi i nezavisnosti”, rekao je Gašić u saopštenju.
Prema njegovim rečima, dok je Ponoš bio načelnik Generalštaba iz vojske su “oterane” najsposobnije starešine, a odobravao je i uništavanje i prodaju više stotina komada upotrebljive ratne tehnike.
“Ponoš najsavremenije borbene sisteme naziva ‘gvožđurijom’. To je apsurdno koliko i ocene da na njima nema ko da radi. Apsolutno sva savremena sredstva koja smo u prethodnom periodu nabavili, što od domaće odbrambene industrije, što iz uvoza, uveliko su na upotrebi u Vojsci Srbije, a biće ih još”, istakao je ministar odbrane.
Ocenio je da se “iz obilja besmislica i kontradiktornih tvrdnji o potrebama mirnodopske i ratne vojske koje je izrekao Zdravko Ponoš” zaključuje da je on protiv svake mere i odluke čiji je cilj ojačavanje srpske vojske.
“U napadima mržnje prema predsedniku Vučiću i svemu što on uradi, Ponoš pominje nekakvu političku indoktrinaciju vojnika… To je potpuna besmislica, o čemu može posvedočiti svaki profesionalni pripadnik Vojske Srbije”, rekao je Gašić.
Dodao je da u Vojsci Srbije nije bilo niti će biti politike i političke indoktrinacije.
“Jedina indoktrinacija, ako uopšte možemo upotrebiti taj izraz, prema vojnicima na obaveznom služenju biće rodoljublje. Pored vojne obuke, daćemo sve od sebe da u njima afirmišemo zdrave patriotske vrednosti kao osnovu zdravog vojničkog morala. Tome ćemo težiti i time se ponositi”, zaključio je ministar odbrane.
Ponoš je ranije danas izjavio da vojnici za 75 dana, koliko je predlog da traje služenje vojnog roka, ne mogu da nauče ništa, već će da čiste prazne kasarne a tenkove neće imati ko da vozi.
“Oni su napravili brljotinu, da nemamo vojsku zapravo, i sad za to neko treba da odgovara. Ulažemo u gvožđuriju, ali neko treba da je upotrebljava. Vojnik sa 75 dana je opasan i za sebe i za druge, on neće biti sposoban”, rekao je Ponoš.

Indeksonline.rs/Tanjug