BEOGRAD- Viši sud u Beogradu osudio je danas Stojana Ilića na kaznu zatvora od 19 godina jer je 10. aprila 2023. godine u Ripnju, na svirep način ubio 16-godišnju devojku, a potom pokušao da ubije i tri člana njene porodice.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu rekli su za Tanjug da će uložiti žalbu na ovu presudu po prijemu pisanog otpravka presude, s obzirom da je sudu predloženo da Iliću izrekne maksimaslnu kaznu – doživotni zatvor imajući u vidu težinu počinjenog krivičnog dela i posledice.

Predsednica sudskog veća je obrazložila da je sud od olakšavajućih okolnosti za Ilića uzeo u obzir njegovo držanje na suđenju i to što nije ranije osuđivan, dok je od otežavajućih okolnosti navela da nije izrazio kajanje.

Ona je podsetila da je veštačenje pokazalo da je okrivljeni bio uračunljiv u vreme izvršenja krivičnog dela.

Ilić je osuđen za krivično delo teško ubistvo u pokušaju, dok je bio optužen za teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju.

Sudija je Iliću produžila pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne jer postoji sumnja da bi mogao da ponovi krivično delo boravkom na slobodi.

Porodica ubijene maloletnice je burno reagovala na presudu zbog čega su jednog od članova udaljili iz sudnice.

Ilić je optužen da je 10. aprila oko 14.30 časova najpre proveo neko vreme u razgovoru sa porodicom maloletne oštećene u njihovoj porodičnoj kući u Ripnju, a potom kolima povezao nju i njenog maloletnog brata do centra naselja kako bi otišli u prodavnicu.

Kada je brat oštećene otišao u prodavnicu, Ilić je, kako se sumnja, odvezao devojku u nenaseljeni deo Ripnja i zaustavio vozilo na kosini ispod železničke pruge, u prostoru između rastinja.

Kada je ona izašla iz vozila Ilić je počeo da je vuče i obnažuje, dok se ona opirala, pa je počeo da je ubada nožem u predelu trupa, vrata i ruke, usled čega je trpela jake bolove i zadobila teške telesne povrede opasne po život od kojih je preminula.

Nakon izvršenja ovog krivičnog dela osumnjičeni se vratio do njene porodične kuće i tamo nožem naneo više teških i lakih telesnih povreda njenoj majci, babi i ujaku. Nakon toga je izašao iz kuće i napustio lice mesta svojim vozilom.

Ubrzo nakon toga je uhapšen.

Indeksonline.rs/Tanjug