BEOGRAD – Zadatak Vlade Srbije i Kancelarije za IT i e-upravu u narednom periodu jeste da usluge e-uprave budu što dostupnije i jednostavnije, kako bi javna uprava nastavila da bude efikasan servis građana, izjavio je direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

On je u intervjuu za današnju Politiku rekao da će fokus Vlade pored primene veštačke inteligencije biti na digitalizaciji zdravstva i prosvete.

Jovanović je naveo da će, što se zdravstva tiče, fokus biti na primeni savremenih zdravstveno informacionih sistema kao što su elektroinski karton, elektronski uput i elektronsko bolovanje.

Govoreći o poziciji Srbije kao regionalnog lidera u naprednim tehnologijama, Jovanović je istakao da Centar za četvrtu industrijsku revoluciju koji radi pod okriljem Kancelarije za IT i e-upravu koordiniše različite projekte iz oblasti biotehnologije.

“Između ostalog, kroz centar se već treću godinu organizuje Međunarodna konferencija “Biotech Future Forum”, koja će se ove godine održati 24. i 25. oktobra u Beogradu pod nazivom “AI 4Life:Biotech Future Forum”. Konferencija će okupiti eminentne stručnjake koji će razgovarati o sve većoj primeni veštačke inteligencije u oblasti biotehnologije”, rekao je Jovanović.

Dodao je da će Srbija u decembru prvi put preuzeti predsedavanje Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju (GPAI), čime će, prema njegovoj oceni, postati svetski epicentar kada je reč o razvoju veštačke inteligencije.

Naveo je da GPAI deluje u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i da će Beograd biti domaćin ovog međunarodnog skupa i ministarskog samita na kome će učestvovati ministri i vodeći stručnjaci iz celog sveta.

Komentarišući to što je prema Globalnom indeksu informacione bezbednosti Međunarodne telekomunikacione unije Srbija svrstana u sam vrh globalne i regionalne liste, Jovanović je naglasio da je Srbija zauzela mesto u vodećoj grupi zemalja koje su ocenjene kao “uzori” zajedno sa SAD, Ujedinjenim Kraljevstvom, Japanom, Estonijom, Francuskom i Nemačkom.

“Ove nedelje smo dobili i rezultat koji potvrđuje napore Vlade u digitalnoj transformaciji a to je da izvoz IKT sektora u prvih sedam meseci iznosi 2,30 milijardi evra, što je za 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine”, naveo je Jovanović.

indeksonline.rs/Tanjug