PEKING – Kineski Nacionalni meteorološki centar danas je podigao crvenu uzbunu, odnosno uzbunu najvećeg nivoa, u pripremi za udar supertajfuna Jagi.
Očekuje se da će tajfun pogoditi priobalna područja od grada Vengčang u provinciji Hajnan do Leidžoua u provinciji Guangdong između poslepodnevnih sati i večeri.
Ministarstvo vodnih resursa je podiglo uzbunu za poplave u Guangdongu i Hajnanu na nivo tri i poslalo četiri tima da usmeravaju napore za prevenciju poplava u Hajnanu, Guangdongu, Guangsiju i Junanu, prenosi Sinhua.
Ministarstvo je saopštilo da će uložiti napore u praćenje razvoja tajfuna, usmeravanje lokalnih samouprava u protokolima za prevenciju katastrofa i osiguravanje bezbednosti života i imovine.
Oko 419.367 stanovnika južne kineske provincije Hajnan danas je evakuisano zbog očekivanog udara supertajfuna Jagi kasnije u toku dana, saopštile su lokalne vlasti.
Kako se navodi, očekuje se da će nivo morske vode porasti za 150 do 230 centimetara duž severnog priobalnog područja ostrva Hajnan do sutra u podne.
Istovremeno su u najvećem gradu tog ostrva, Hajkou, najavljene obilne poplave izazvane olujnim udarima i obilnim padavinama, prenosi Sinhua.
Supertajfun Jagi danas će pogoditi obalu kineske provincije Hajnan, a zbog snažnih oluja i jakih kiša u ovom regionu škole danas ostaju zatvorene, dok su letovi otkazani.
Jagi je najjača tropska oluja u Aziji ove godine sa zabeleženim maksimalnim vetrovima od 245 kilometara na sat.
U finansijskom centru Hongkonga, berza je zatvorena, kao i škole.
Grad sa više od sedam miliona stanovnika smanjio je nivo upozorenja na tajfun za jedan stepen posle podneva, a očekuje se da će vetrovi postepeno slabiti kako se Jagi udaljava, a preduzeća će ponovo biti otvorena.
Transportne veze širom južne Kine danas su zatvorene, a mnogi letovi su otkazani u Hajnanu, Guangdongu, Hongkongu i Makau.
Najduži morski prelaz na svetu, glavni most koji povezuje Hongkong sa Makaom i Džuhajem u Guangdongu, takođe je zatvoren.
Ranije ove nedelje, usled tajfuna Jagija najmanje 16 ljudi je poginulo na Filipinima, a očekuje se da će ovaj supertajfun tokom vikenda pogoditi Vijetnam i Laos.
Vijetnamska Uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da će četiri aerodroma na severu, uključujući međunarodni aerodrom u Hanoju, biti zatvorena u subotu zbog oluje.

Indekonline.rs/Tanjug