PRIŠTINA – Bivši pripadnik MUP-a Srbije Šaćir Lutvija iz sela Krstac kod Dragaša danas je pred sudom u Prištini negirao da je tokom ratnih sukoba u Prizrenu, počinio ratne zločine nad civilnim stanovništvom.

“Uopšte se ne osećam krivim, nisam učestvovao u ovim događajima i sve je ovo laž”, rekao je Lutvija, koji je danas prvi put izveden pred sud, na pitanje da li se oseća krivim po navodima optužnice, prenosi “Radio KiM”.

Tužilaštvo u Prištini ga tereti da je u periodu 1998 – 1999. godine u Prizrenu pojedinačno i u saizvršilaštvu sa drugim pripadnicima policije dok je bio mobilisan, uniformisan i naoružan, prekršio pravila međunarodnog prava.

Kako je navedeno, postoji dobro osnovana sumnja da je u saizvršilaštvu izvršio krivično delo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

On se optužnicom tereti da je navodno primenio “represivne mere ubistva, hapšenja, premlaćivanja, maltretiranja i nečovečnog postupanja”.

Njegova advokatica Jovana Filipović tvrdi da njen branjenik nije osoba koja je odgovorna za zločine navedene u optužnici, dodajući da je u to vreme u stanici policije u Prizrenu bio aktivan još jedan policajac sa belegom na licu, što je glavni detalj po kome su oštećeni identifikovali uhapšenog kao osumnjičenu osobu.

Šaćir Lutvija je uhapšen na prelazu Merdare 14. oktobra prošle godine kada je pokušao da uđe na AP Kosovo i Metohija.

Indeksonline.rs/Tanjug