Čačak – Deo čačanskih prosvetara, članova Sindikata obrazovanje Čačak, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, predstavnici Sindikata obrazovanje Gornjeg Milanovca, kao i članovi Sindikata prosvetnih radnika Ivanjice, održao je, kako su rekli, javni čas, na gradskom trgu u Čačku usled neispunjenja zahteva dostavljenih Vladi Srbije.

Profesor Aleksandar Vemić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačak, rekao je okupljenima da se današnji čas ne održava u učionicama već na trgovima i ulicama kako bi djacima pokazali kako se ustaje u borbi za svoje dostojanstvo i svoju profesiju. Vemić je istakao da je najveći problem sa kojim se prosvetni radnici danas suočavaju nasilje koje se iz drugih sfera života prelilo i u škole.

– Škole moraju ponovo biti bezbedno mesto za decu i za sve koji u njima rade. Odnos prema ljudima koji rade u školama ogleda se i u odnosu prema našem materijalnom položaju. Vlada je 12. oktobra prošle godine sa prosvetnim sindikatima potpisala protocol kojim se obavezala da početna plata zaposlenih u školama sa sedmim stepenom stručne spreme bude izjednačena sa republičkim prosekom do 1. januara 2025. godine. Pred sam početak ove školske godine rečeno nam je da od toga nema ništa”, rekao je Vemić.

On je dodao da im je Vlada ponudila povećanje plata od 12 odsto za nastavno, odnosno osam za nenastavno osoblje.

– Apsolutno je neprihvatiljiva podela na nastavno i nenastavno osoblje. Svi zaposleni u školama. Učitelji, nastavnici, stručni saradnici, ljudi u administraciji, pomoćni radnici, svako u svom delu posla podjednako doprinosi normalnom funkcionisanju škola. Tražimo od Vlade da ispoštuje svoju obavežu, da potpisani document u potpunosti realizuje i da povećanje zarade bude procentualno jednako za sve zaposlene”, kazao je Vemić.

Okupljenima se obratio Miloš Mrdak, predstavnika Sindikata prosvetnih radnika Ivanjice koji je pozvao protestne radnika da ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni „za sedam, najviše deset dana”, protest treba nastaviti u Beogradu.

– Prvo, svi predstavnici školskih sindikata. Izostanka nema bez preke potrebe ili ostavka i prepuštanje mesta onima koji hoće i koji smeju. Svaki da povede određeni broj ljudi. Ne mora da bude deset odsto, može i pet i to će biti ukupno 5.000-6.000 ljudi. Sa sobom poneti jastuk ili kamen za pod glavu, šta ko hoće. Tri dana, a onda smena i tako svi dok se ne izređamo i dokle bude trebalo”, rekao je Mrdak okupljenim radnicima u prosveti.

Indeksonline.rs/Rina