Petu redovnu sednicu Skupštine grada Novog Pazara, koja će se održati u četvrtak, 19. septembra tekuće godine građani i celokupna javnost moći će da prate direktno, posredstvom prenosa na zvaničnoj stranici grada i na društvenim mrežama.

„Kao i po mnogo čemu, bićemo prvi grad u Srbiji koji će direktno prenositi skupštinska zasedanja. Građani će na samo par klikova moći da prate sednice. To je još jedan od dokaza naše transparentnosti i želje da budemo dobar primer ostalim lokalnim samoupravama. Nadamo se da će, u praktičnom smislu, ovo i novinarima da olakša posao, da ako nisu u mogućnosti da prisustvuju, mogu u realnom vremenu da prate donošenje odluka, rasprave i sve što se tiče rada Skupštine“, rekao je predsednik Skupštine grada Novog Pazara, Samir Lekić.

„Vi znate da je naš trenutni koncept elektronske skupštine jedan od najboljih u Srbiji, i da doprinosi informisanosti građana o radu parlamenta, a mi se trudimo da u svakom segmentu budemo prvi i postavimo standarede kvaliteta. Trenutkom zakazivanja sednice, celokupan materijal, svi predlozi odluka koji su na dnevnom redu, kao i ranije usvojene odluke dostupni su javnosti u elektronskom formatu. U narednom periodu zaokružićemo koncept eSkupštine, što je sveobuhvatan projekat. Podrazumeva potpun elektronski pristup, elektronski način glasanja i donošenja odluka, prikazivanja odluka na monitorima i slično. Svaka dilema vezana za brojanje glasova može se otkloniti mehaničkim, tradicionalnim prebrojavanjem glasova“, istakao je Lekić, podsećajući da su vrata lokane samouprave u potpunosti otvorena za javnost.

Kao jednu od najznačajnijih tačaka dnevnog reda na predstojećoj sednici lokalnog parlamenta, Lekić je naveo predlog inicijative za osnivanje posebnog privrednog subjekta, Regionalnog inovacionog smart up city centra, u vezi sa kojim je, infrastrukturni aspekt zaokružen.

„Očekujemo da uskoro bude i zvanično otvaranje zgrade centra. Taj inovacioni centar je potpuno opremljen i može da počne sa radom. Preostalo je rešavanje osnivanje pravnog lica koje će rukovoditi, te pokrećemo inicijativu. Po kapacitetima i prostoru, biće to najveći centar u Srbiji i preteča naučno – tehnološkog parka, koji ćemo osnovati u saranji sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja. Centar je već dao izuzetne rezultate a institucionalno zaokruživanje će uspeh intenzivirati. U brojkama, preko 300 mladih stručnih ljudi sa ovih prostora radi u oblasti informacionih tehnologija, na projektima u zemlji i nostranstvu“, kazao je Lekić.

Na predstojećoj sednici, a nakon sprovedenih javnih konkursa, pred odbornicima Skupštine grada naći će se predlog odluke o imenovanju direktora preduzeća.

„Za direktora JKP „Gradska čistoća“ biće izabran Faruk Suljević, na četvorogodišnji mandat; za direktora JP Parking servis, Nermin Ljajić, na četvorogodišnji mandat dok će funkciju direktora Muzeja Ras, do raspisivanja konkursa, nastaviti da vrši Elmir Habibović. Na ovoj sednici biće data saglasnost za raspisivanje konkursa za imenovanje direktrora Kulturnog centra Novi Pazar“, zaključio je Lekić.