NOVI SAD – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Milan Popov razgovarao je danas sa direktorom Pokrajinske zdravstvene komisije Šandonga Ma Lišin o mogućnostima za uspostavljanje saradnje u oblasti zdravstva na institucionalnom nivou, kao i povezivanje eminentnih srpskih i kineskih stručnjaka i zdravstvenih radnika u različitim oblastima.

Na sastanku je ocenjeno da, između ostalog, mogućnost za saradnju postoji u oblasti prevencije i lečenja kardiovaskularnih i onkoloških bolesti.

Potpredsednik Popov je naglasio da je današnji susret prvi korak ka uspostavljanju saradnje, koja će biti u obostranom interesu, budući da su izazovi u zdravstvu slični, navodi se u saopšenju Pokrajinske vlade.

Razgovarano je i o mogućnostima za uspostavljanje saradnje, pre svega, u oblasti prevencije i lečenja kardiovaskularnih i onkoloških bolesti.

Popov je istakao da saradnju Srbije i Kine karakterišu visok stepen poverenja i međusobna podrška u najvažnijim pitanjima.

“Kina je duži niz godina najvažniji spoljno-trgovinski partner naše zemlje sa sve više direktnih investicija, pokazala je svoje prijateljstvo i podršku i u najtežim momentima za našu zemlju za vreme pandemije korona virusa”, kazao je Popov.

Podsetio je da je Srbija tada dobila od Kine medicinske aparate i zaštitnu opremu, kao i da su u našu zemlju doputovali njihovi medicinski eksperti.

Lišin kaže da je u provinciji Šandong razvijena i oblast medicinske zaštite i da postoji gotovo 86.000 medicinskih ustanova različitih nivoa ukupnog kapaciteta 670.000 bolničkih kreveta.

Poseta kineske delegacije je prvi korak saradnje u oblasti medicine, zaključeno je na današnjem sastanku kojem su, između ostalih prisustvovali su i direktor Univerzitetskog Kliničkog centara Vojvodine prof. dr Vesna Turkulov, Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine prof. dr Aleksandar Redžek, Instituta za plućne bolesti Vojvodine prof. dr Ilija Andrijević i pomoćnik direktora Instituta za onkologiju Vojvodine prof. dr Tihomir Dugandžija, kao i rukovodioce četiri najveće bolnice u toj kineskoj prvinciji Šandonga.

Indeksonline.rs/Tanjug