MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin je uredbom naredio regrutovanje 133.000 ljudi za služenje vojnog roka u periodu oktobar -decembar 2024. godine.

Uredba je objavljena danas na portalu pravnih informacija, preneo je Interfaks.

“Od 1. oktobra do 31. decembra 2024. godine izvršiti regrutaciju za služenje vojnog roka državljana Ruske Federacije starosti od 18 do 30 godina koji nisu u rezervnom sastavu i podležu regrutaciji u vojnu službu i to 133.000 ljudi”, navodi se u dokumentu.

Istom uredbom predsednik Rusije je naložio otpuštanje iz vojne službe vojnika, mornara, narednika i starešina kojima je istekao vojni rok.

Uredba od 30. septembra stupila je na snagu danom objavljivanja.

Generalštab je saopštio da se vojni obveznici neće slati da učestvuju u vojnoj službi u novim regionima Ruske Federacije.

“Želeo bih da napomenem da vojno osoblje koje je na služenju vojnog roka neće biti uključeno u izvršavanje zadataka specijalne vojne operacije u novim regionima”, rekao je Vladimir Cimljanski, zamenik načelnika Glavnog organizacionog i mobilizacionog odeljenja Generalštaba Ruske Federacije.

Prema njegovim rečima, rok služenja vojnog roka neće se menjati i iznosiće 12 meseci, a otpremanje regruta sa zbornih mesta planirano je od 15. oktobra.

Tokom prolećne regrutne kampanje ove godine, prema ukazu predsednika Rusije, 150.000 regruta pozvano je na obaveznu vojnu službu.

Prema zvaničnim podacima, tokom poslednje jesenje regrutacije na služenje vojnog roka upućeno je 130.000 ljudi.

Od 1. januara 2024. godine stupile su na snagu promene u sistemu vojnog roka za regrutaciju do starosti od 30 godina.

Indeksonline.rs/Tanjug