BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podneo je danas zvaničnu inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Beograda da se Draži Mihailoviću podigne spomenik u parku Terazijska terasa.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podneo je danas zvaničnu inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Beograda da se Dragoljubu Draži Mihailoviću podigne spomenik u parku Terazijska terasa.

„Inicijativu sam podneo jer smatram da čovek kome su dve od najvećih sila u borbi protiv fašizma i nacizma, Sjedinjene Američke Države i Francuska, dodelile najviše državno odlikovanje, to zaslužuje“, izjavio je Šapić, saopštila je Gradska uprava Beograda.

Šapić je ocenio da njegova inicijativa da se podigne spomenik Dragoljubu Mihailoviću na „dostojanstvenom“ mestu u centru grada predstavlja „ispravljanje istorijske nepravde“.

Prema njegovim rečima, to je važno zbog nacionalnog pomirenja i kako ne bi više dolazilo do podela.

„Kako bi se stavila tačka na te podele, treba da se nastavi proces kojim su se izjednačili partizanski i ravnogorski pokret i kada je oborena sudska presuda kojom je Dragoljub Mihailović proglašen za izdajnika. Ne treba zaboraviti da je Mihailović jedan od najodlikovanijih srpskih oficira za iskazane podvige i hrabrost u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu“, rekao je Šapić.

Šapić je istakao da je Srbija uvek bila antifašistička zemlja i da je za ponos to što je imala dva antifašistička pokreta.

n1info.rs