BRISEL – Savet EU usvojio je danas odluku da, u ime Evropske unije, podnese predlog da se smanji nivo statusa zaštite vukova u Evropi, odnosno da se njihov status izmeni sa “strogo zaštićenih vrsta faune” na “zaštićene vrste faune”, uoči 44. sastanka Stalnog odbora Bernske konvencija.

Stalni odbor Bernske konvencije, koji će se sastati u decembru ove godine, odgovoran je za procenu statusa očuvanja vrsta.

Kako se tvrdi u saopštenju Saveta EU, predloženi amandman daće veću fleksibilnost u rešavanju društveno-ekonomskih izazova koji proističu iz kontinuiranog širenja vukova u Evropi, ali će se zadržati povoljan status očuvanja populacije vukova u EU.

Predloženi amandman, kako se dodaje, ima za cilj da se vukovi stave na listu zaštićene vrste, što znači da se njihova zaštita mora obezbediti odgovarajućim i neophodnim merama.

“Svako iskorišćavanje vrste mora da zadrži populaciju vukova van opasnosti i da se, između ostalog, uskladi sa naučnim i ekološkim zahtevima”, navodi se u saopštenju.

Status očuvanja vukova pokazao je pozitivan trend poslednjih nekoliko decenija pošto se procenjena populacija vukova skoro udvostručila za 10 godina, sa 11.193 u 2012. godini na 20.300 u 2023. godini.

Komisija će sada podneti ovaj predlog sekretarijatu Bernske konvencije.

Svaki amandman na Bernsku konvenciju mora da usvoji dve trećine njenih ugovornih strana, dok izmene dodataka konvencije stupaju na snagu tri meseca nakon usvajanja.

Promena nivoa zaštite ne bi bila odmah primenljiva u EU.

Kada amandman na dodatke Bernske konvencije stupi na snagu, Uniji bi bilo omogućeno da izmeni odgovarajuće anekse Direktive o staništima, koja predstavlja zakon EU za primenu Bernske konvencije, kako bi prilagodila nivo zaštite vukova u svoj unutrašnji pravni poredak.

Savet je doneo odluku nakon što je većina ambasadora država članica EU u sredu podržala predlog Komisije da se smanji nivo statusa zaštite vukova u Evropi, što je predstavljalo prvi ključan korak ka izmeni postojećih pravila Bernske konvencije o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa.

Komisija je u decembru predložila da se smanji status koji imaju vukovi sa “strogo zaštićenog” na “zaštićeni”, čime se omogućava vladama i regionima da budu fleksibilniji kada je u pitanju davanje dozvole za lov na vukove.

Bernska konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa je obvezujući međunarodni pravni instrument u području zaštite prirode, koji pokriva prirodnu baštinu u Evropi, kao i u nekim afričkim državama.

Cilj konvencije je da se očuvaju divlje životinje i biljke i njihova prirodna staništa, kao i da se podstiče evropska saradnja na tom polju, a posebni naglasak stavlja se na potrebu zaštite ugroženih staništa i osetljivih vrsta, uključujući migratorne vrste.

Indeksonline.rs/Tanjug