KIJEV – Služba bezbednosti Ukrajine privela je u Kijevu agenta ruske vojne obaveštajne službe koji je pom pomagao ruskim snagama u izvođenju raketnih i bespilotnih napada na grad, saopštila je ukrajinska Služba bezbednosti.

Ispostavilo se da je uhapšeni stanovnik Harkova a da bi ga regrutovala, ruska specijalna služba je koristila jedan od Telegram kanala gde je on tražio “lak način da zaradi novac”, prenosi Ukrinform.

Utvrđeno je da su prioritetne mete napada bile termoelektrane, dalekovodi i elektroenergetska oprema na železničkim čvorovima, navodi ukrajinski Ukrinform.

Po nalogu ruske obaveštajne službe, agent je stigao u Kijev, gde je iznajmio stan u višespratnici sa pogledom na lokalnu termoelektranu. U privremeni smeštaj postavio je video kameru sa programom za daljinski pristup, što je omogućilo napadačima da prate energetski objekat u realnom vremenu.

Po istim uputstvima, opremio je “osmatračnicu” u drugom iznajmljenom stanu u blizini Kijeva. Uređaje za video snimanje – takozvane video-zamke, agent je postavio za praćenje napada na dalekovodima.

Na taj način je planirao da snimi posledice novih vazdušnih napada u Kijevskoj oblasti.

Nakon što je pripremio “posmatračke punktove”, agent se vratio u Harkov pod tvrdnjom da je došao da poseti roditelje, a u stvari da bi zapalio trafo-stanicu na važnoj železničkoj pruzi.
Kontraobaveštajne službe SBU dokumentovale su svaki korak te osobe. U završnoj fazi
specijalne operacije, agent je zadržan u jednom od iznajmljenih stanova u Kijevu dok je postavljao novu video kameru za onlajn snimanje vazdušnih napada na grad.

indeksonline.rs/Tanjug