NIŠ – Na lokacijama razmeštaja Mešovite artiljerijske brigade i na poligonima u okolini Niša u toku je realizacija obuke borbenih posluga samohodnih top-haubica 155 mm “NORA B-52”, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Obuka se realizuje s ciljem održavanja visokog nivoa sposobnosti za pružanje artiljerijske vatrene podrške manevarskim jedinicama Vojske Srbije u izvođenju operacija i osposobljavanja profesionalnih vojnika za dodatne dužnosti u okviru posluga ovog oruđa, kako bi se obezbedila zamenjivost sastava i unapredili žilavost i borbena otpornost jedinice.

Posluge u ovoj fazi obuke težišno uvežbavaju radnje na izviđanju i posedanju vatrenog položaja, upotrebu automatizovanog sistema za upravljanje vatrom i izvršenje posrednog gađanja, u skladu sa zadatim standardima i normama za efikasno dejstvo.

U nastavku ih očekuje terenska obuka i gađanja, na kojima će biti proveren nivo taktičke i vatrene obučenosti za realizaciju namenskih zadataka.

Kako se navodi samohodna top-haubica 155 mm “NORA B-52” je potpuno automatizovani sistem koji odlikuje visoka tačnost i preciznost artiljerijske vatre, uz minimalno vreme za posedanje i napuštanje vatrenog položaja i obradu podataka.

Njenim uvođenjem u operativnu upotrebu značajno je unapređena sposobnost jedinice za dejstvo po ciljevima od taktičkog, operativnog i strategijskog značaja.

indeksonline.rs/Tanjug