MADRID – U Španiji se danas održava sastanak nekoliko muslimanskih i evropskih zemalja na visokom nivou u cilju razgovora o završetku konflikta u Pojasu Gaze.

Madrid je pozvao međunarodnu zajednicu da pojača napore vezane za implementaciju sporazuma o prekidu vatre u palestinskoj enklavi i povratku izraelskih talaca, prenosi Tajms of Izrael.

”Sastajemo se da napravimo još jedan podsticaj za okončanje rata u Gazi, za izlaz iz beskrajne spirale nasilja između Palestinaca, Izraelaca… Taj put je jasan. Primena rešenja o dve države je jedini način“, rekao je novinarima španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares.

Sastanku prisustvuju šefovi diplomatije Norveške i Slovenije, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, palestinski premijer Mohamed Mustafa i članovi Arapsko-islamske kontakt grupe za Gazu koja uključuje Egipat, Saudijsku Arabiju, Katar, Jordan, Indoneziju, Nigeriju i Tursku.

Albares je naveo da među učesnicima postoji ”jasna spremnost“ da ”pređu sa reči na dela i da naprave korake ka jasnom rasporedu za delotvornu primenu“ rešenja dve države, počevši od pristupanja Palestine Ujedinjenim nacijama.

On je istakao da Izrael nije pozvan jer nije deo kontakt grupe, dodajući da bi u budućnosti bilo korisno da ”vidimo Izrael za bilo kojim stolom gde se razgovara o miru i rešenju dve države“.

Indeksonline.rs/Tanjug