BEOGRAD – Svakodnevno se radi na preventivnom održavanju i Elektrodistribucija Srbije je spremna za predstojeću zimu, rekla je Biljana Komnenić, v. d. direktorke, javlja Politika.

Elektrodistribucija Srbije je ostvarila veliki cilj i za samo osam meseci ugradila 521.000 pametnih brojila za industriju i domaćinstva – rekla je Biljana Komnenić, v. d. direktorke Elektrodistribucije Srbije.

Ona je u izjavi za RTS sa Savetovanja „CIRED Srbija” na Kopaoniku istakla da su pametna brojila prvo ugrađivana tamo gde su najveći protoci električne energije, a to su indirektna merna mesta, direktna i poluindirektna, a stara brojila za korisnike iz široke potrošnje menjana su pametnim brojilima u Novom Sadu i Beogradu, saopštili su juče iz EDS-a.

Ovaj projekat je koštao 110 miliona evra i finansiran je iz donacija Evropske unije. Mi projekat nastavljamo dalje. Od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) imamo kredit od 40 miliona evra za ugradnju 200.000 brojila i od Evropske investicione banke kredit od 80 miliona evra za ugradnju još 400.000 pametnih brojila – istakla je Komnenićeva.

Plan je da završetkom te tri faze uz pomoć sredstava EU, EBRD-a i EIB-a na mreži bude oko 1,1 milion pametnih brojila, odnosno oko 30 odsto od ukupnog broja u Srbiji. Građani će tek videti koje su koristi od pametnih brojila jer će imati bolji uvid u potrošnju i moći lakše da štede energiju. EDS će nastaviti sa ovim projektom do ispunjenja cilja da do kraja decenije imamo 80 odsto pametnih brojila u mreži.

Pored modernizacije, automatizacije i digitalizacije, Elektrodistribucija Srbije intenzivno radi i na održavanju mreže koje osigurava pouzdano snabdevanje električnom energijom i u ekstremnim uslovima.

Građani Srbije dugovali bankama na kraju avgusta 1.582 milijarde…

Svakodnevno se radi na preventivnom održavanju i Elektrodistribucija Srbije je spremna za predstojeću zimu. Mi smo u protekle dve godine uložili 50 miliona evra u rekonstrukciju niskonaponske mreže, posebno u područjima koja su bila ugrožena snegom, a to je distributivno područje Kraljeva, Kragujevca i Niša. Zamenili smo 34.000 drvenih stubova betonskim stubovima i rekonstruisali 2.500 kilometara nadzemne mreže. Izgradili smo i obnovili veliki broj novih trafostanica, a u sklopu priprema za zimu je i orezivanje rastinja na trasama dalekovoda – rekla je Biljana Komnenić.

Na pitanje da li je rešeno pitanje sa računima u Novom Sadu, Komnenićeva je istakla da ne misli da je bilo baš puno problema jer su sva brojila su očitana.

– Kasnilo se sa izdavanjem računa, a to je bilo zato što smo radili migraciju u novi softverski program. Elektroprivreda i Elektrodistribucija imaju sad jedinstven softverski program koji je morao da bude zamenjen, jer je star 20 godina. I to je sve u interesu građana – objasnila je Komnenićeva.

Indeksonline.rs/Tanjug