KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je rat sa Rusijom bliže kraju nego što se misli.

“Mislim da smo bliže miru nego što mislimo. Samo moramo da budemo veoma jaki”, rekao je on za Ej-Bi-Si njuz (ABC News).

On je dodao da će plan pobede koji će ove nedelje predstaviti američkom predsedniku Džou Bajdenu zahtevati od saveznika da “pomognu u ojačavanju” ukrajinske vojske.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije danas da je Rusija oprezna u vezi sa medijskim izveštajima o ukrajinskom planu i dodao da će sukob biti okončan tek kada se ostvare ciljevi Rusije.

Zelenski je dugo tražio od zapadnih zemalja da dozvole Ukrajini da oružje koje dobija od Zapada upotrebi za napade duboko u Rusiju i očekuje se da će to učiniti ponovo ove nedelje tokom posete SAD.

Bajden je u nedelju rekao da još nije odlučio da li će Ukrajini dati zeleno svetlo po pitanju tog zahteva.

Zelenski će sutra govoriti na Generalnoj skupštini UN, a trebalo bi da se sastane i sa republikanskim i demokratskim predsedničkim kandidatima, Donaldom Trampom i Kamalom Haris.

Putovanje Zelenskog u SAD dolazi u trenutku kada je Ukrajina i dalje izložena stalnim napadima Rusije.

U današnjem napadu, Rusija je pogodila višespratnicu u gradu Harkovu na severoistoku Ukrajine, u kojem su poginule najmanje tri osobe, a 15 je povređeno.

Ukrajinski vojni ekspert i pukovnik u penziji Kostjantin Mašovec upozorio je Ukrajince da moraju da budu “psihološki pripremljeni” za gubitak Selidova, Torecka i Vuledara u istočnom regionu Donbasa.

“Voleo bih da grešim, ali prema informacijama koje imam… ovo je vrlo verovatan scenario događaja u bliskoj budućnosti”,napisao je on na Fejsbuku.

Indeksonline.rs/Tanjug