Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Sandžaku i Republici Srbiji smatra antiustavnom i protivzakonitom odluku Visokog savjeta sudstva da se na konkursu za prijem sudija u Prekršajni sud u Novom Pazaru ne primi ni jedan kandidat bošnjačke nacionalnosti.

Bošnjacima se decenijama uskraćuju prava propisana Ustavom, domaćim zakonodavstvom i međunarodnim pravom, a koja se odnose na adekvatnu zastupljenost u državnim organima i službama sa javnim ovlaštenjima.
Kada govorimo o zastupljenosti Bošnjaka u sudovima i javnim tužilaštvima u Sandžaku, povodom aktuelnog izbora sudija u Prekršajnom sudu u Novom Pazaru, svjedočimo nastavku diskriminacije i odstranjivanja Bošnjaka iz sistema pravosuđa u Republici Srbiji.

Na konkurs za izbor sudija Prekršajnog suda u Novom Pazar konkurisalo je 8 kandidata bošnjačke nacionalnosti. Svi su dobili maksimalne ocjene prilikom izbornog procesa, a ni jedan kandidat nije izabran za sudiju.
Iako Bošnjaci na području koje pokrivaj Prekršajni sud u Novom Pazaru (Novi Pazar i Tutin) čine 90% stanovništva, u navedenom sudu su zastupljeni daleko ispod tog procenta.

Bošnjačko nacionalno vijeće će se ovim povodom obratiti Visokom savjetu sudstva, Ministarstvu pravde, kao i predstavnicima OEBS-a, Savjeta Evrope i Evropske unije te zatražiti da se prijedlog Visokog savjeta sudstva o izboru novih sudija u Novom Pazaru poništi, povuče iz procedure te da se donese odluka o prijedlogu za izbor sudija kojom će se obezbijediti usaglašavanje nacionalne strukture sudija sa nacionalnom strukturom stanovništva područja za koji je ovaj sud nadležan.