BEOGRAD – Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sve spremno za sutrašnju sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije da se zabrani istraživanje, eksploatacija i prerada litijuma i bora, ističući da je to važna tema za građane koji su uplašeni, ali da je predlog zakona nepotkovan i da ga je trebalo vratiti na doradu.
Brnabić je za RTS rekla da je neverovatno da su predstavnici opozicije insistirali da predsednik Aleksandar Vučić ne dođe na sednicu o litijumu, a reč je o gorućem pitanju u Srbiji i ukazala da to pokazuje da ne veruju u snagu svojih argumenata.
Predsednica Skupštine je istakla da je predsednik Vučić o temi litijuma razgovarao sa svim zainteresovanim stranama na lokalu, a da opozicija ne poziva na razgovore one sa kojima se ne slaže, već je to uzak krug ljudi gde svi isto misle.
“Predsednik Srbije ima najveći legitimitet, a ne zovete ga da čujete šta ima da kaže, to je čovek koji je pričao sa istomišljenicima i neistomišljenicima”, naglasila je Brnabić.
Prema njenim rečima, predstavnici opozicije žele da izbegnu predsednika Vučića zbog ogromnog straha od njegovih argumenata.
“Sramotno je da se od parlamenta pravi politički rijaliti, a ovakav predlog zakona je nepotkovan i neargumentovan i nikada ne bi trebalo da se nađe na plenumu, da smo ga vratili na doradu rekli bi da ne smemo da razgovaramo o tome”, navela je predsednica Skupštine.
Brnabić je istakla da je reč o blamantnom predlogu zakona koji unižava parlment i morao je biti vraćen na doradu.
Prema njenim rečima, ovako nešto u istoriji Srbije se nije našlo u Skupštini.
Na pitanje hoće li poslanička grupa SNS-a podnositi amandmane, kaže da to neće učiniti, jer je nemoguće popraviti predlog zakona.
“Apelujemo na opoziciju da se ne bavimo političkim rijalitijem, moramo da se vratimo ozbiljnom radu”, istakla je Brnabić.
Podsetila je da je u prethodna tri dana Srbija dobila investicioni kreditni rejtnig, imali smo posetu predsednika UAE i predsednik Vučić je otvorio obilaznicu oko Gornjeg Milanovca.
“Neverovatno je da nam dolaze ovakvi državnici, za ovako brojčano malu zemlju, a bili su Makron, Šolc, predsednik Kine. Ništa od toga nama nije politička vest”, kaže Brnabić.
Prema njenim rečima, otvaranje obilaznica, auto-puteva, fabrika više nije vest, otvaranje kompanija nije vest, ali ljude zanima sednica o litijumu, koja je, kako ističe, politički rijaliti.
U Skupštini Srbije sutra počinje nova sednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnelo 86 poslanika.

indeksonline.rs/Tanjug