Prijepolje – Broj jedinki beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Klisura reke Mileševke iz godine u godinu se povećava. Udruženje građana Jadovnik – oaza netaknute prirode ranije je krenulo je inicijativu da se zaštiti beloglavi sup, a njegovi članovi su istaknuti borci za prirodu i zaštitu srpskih kraljeva neba, kako još nazivaju beloglave supove. Sada su otišli i korak dalje pa je na Jadovniku otvoren Rehabilitacioni centar za hitno zbrinjavanje zaštićenih vrsta ptica na jugozapadu Srbije. Prihvatilište je rađeno pod nadzorom Zavoda za zaštitu prirode.

– Obilaskom terena jako često nailazimo na iznemogla mladunčad beloglavih supova. Često ih ima i na nepristupačnim lokacijama, u kanjonu Mileševke. Rehabilitacioni centar sada će pomoći tako što se povređene jedinke neče voziti u volijere rezervata Uvac, već će im se pomoć ukazati mnogo brže u ovom prihvatilištu na Jadovniku, kažu za RINU u UG Jadovnik.

U Rehabilitacionom centru nalazi se jedna velika volijera za prihvat velikih ptica, i male za prihvat manjih ptica, mišara, sova, kobaca. Takođe, postavljena je i jednu privremenu ambulanta ukoliko bude potrebno odraditi hitnu intervenciju. Veterinar će dolaziti po potrebi.

Predviđeno je da ptice koje budu zbrinute u prihvatilištu tu provedu oko trideset dana, nakon rehabilitacije biće puštene u prirodu ili upućene u zoološke vrtove na dalji oporavak.

Indeksonline.rs/Rina