GAZA – Najmanje 16 osoba ubijeno je danas u izraelskim vazdušnim udarima širom Gaze, dok izraelske snage pojačavaju napade na severne delove te palestinske enklave, kao i na tamošnje bolnice i skloništa za izbeglice, naređujući stanovnicima da se upute na jug, naveli su lekari i lokalni stanovnici.

Dva Palestinca ubijena su u području Beit Lahija, dok ih je 12 poginulo u vazdušnom udaru u Gaza sitiju,uključujući četvoro zaposlenih u opštini, naveli su lekari, preneo je Rojters.

Još dvojica Palestinaca ubijena su u vazdušnom napadu u Deir al Balahu, u centralnom delu Pojasa Gaze.

Kako navode zdravstvene i civilne hitne službe, na desetine tela Palestinaca ubijenih u četvrti Džabalija i oko nje leže na ulici ili ispod ruševina, gde medicinske ekipe ne mogu da dođu do njih.

Ministarstvo zdravlja u Gazi i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštili su da neće moći da otpočnu kampanju vakcinacije protiv dečje paralize na severu Gaze, kako je bilo planirano, zbog intenzivnog bombardovanja, masovnih raseljavanja i nemogućnosti pristupa tom delu enklave, preneo je Rojters.

“Nismo uspeli da vakcinišemo 120.000 dece u gradu Gazi i na severu enklave zbog opsade i izraelske agresije”, kazao je zvaničnik ministarstva zdravlja u Gazi Madždi Dair.

Kampanja vakcinacije prethodno je završena u centralnoj i južnoj Gazi.

Izraelska vojska je počela operaciju na severu Gaze pre oko tri nedelje, navodeći da je njen cilj da se spreči pregrupisavanje boraca pokreta Hamas, ali su se dejstva intenzivirala nakon ubistva vođe pokreta Jahje Sinvara prošle srede.

Izraelska vojska je u petak saopštila da je uputila još jednu vojnu jedinicu u Džabaliju, gde je počela opsadu izbegličkih kampova, primoravajući raseljene da ih napuste, a mnoge muškarce je uhapsila.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je ubijeno najmanje 650 ljudi od početka najnovije ofanzive.

Zdravstveni zvaničnici naveli su da su bolnice prestale da pružaju usluge, ili jedva rade, zbog ofanzive i nedostatka lekova, zaliha krvi i opreme. Kako su naveli, nema čak ni sanduka ni pokrova za mrtve.

Ministarstvo zdravlja u Gazi uputilo je danas apel svetskoj zajednici, koja, kako su naveli, nije uspela da obezbedi zaštitu i skloništa palestinskom narodu, kao ni lekove i hranu, da bar uloži napor da pošalje pokrove za stradale, prenosi Rojters.

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) juče je pozvala na privremeni prekid vatre kako bi se ljudima omogućilo da napuste delove severne Gaze.

Vašington je pozvao Izrael da dozvoli da više humanitarne pomoći uđe u severnu Gazu, dok Tel Aviv navodi da se pomoć dostavlja desetinama kamiona, kao i iz vazduha.

Lekari u Gazi, međutim, navode da pomoć nije stigla do njih.

Ukupno, broj žrtava u Gazi od početka rata približava se brojci od 43.000 dok je većina od 2,3 miliona stanovnika te enklave raseljena.

Indeksonline.rs/Tanjug