Kuba je u subotu ujutru doživela drugi uzastopni nestanak struje širom zemlje, što dodatno pogoršava već ozbiljnu energetsku krizu.

Nekoliko sati pre ovog novog prekida, kubanski zvaničnici su najavili postepeno vraćanje struje u određenim delovima zemlje, ali najnoviji kolaps je ponovo ostavio ostrvo u mraku.

Prema saopštenju objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu Kubanske električne unije, nestanak struje je zabeležen u 6:15 časova. “U 6:15 došlo je do novog potpunog prekida nacionalnog elektroenergetskog sistema,” navedeno je u poruci, uz napomenu da su tehničari već počeli rad na ponovnom uspostavljanju sistema.

Iako su neki delovi ostrva privremeno povratili napajanje, mnogi Kubanci su putem društvenih mreža izrazili nezadovoljstvo, navodeći da im se struja vratila samo na kratko, pre nego što je ponovo nestala.

Ovakvi prekidi struje dodatno otežavaju svakodnevni život na Kubi, jer su milioni ljudi ostali bez struje u poslednjih nekoliko dana. Ovaj nedostatak električne energije nije samo pitanje osvetljenja – mnogi stanovnici ostali su i bez tekuće vode, dok se hrana u frižiderima ubrzano kvari.

Subotnji prekid usledio je nakon sličnog kolapsa u petak, kada je došlo do otkaza jedne od glavnih elektrana na ostrvu. Kubansko Ministarstvo energetike saopštilo je da zastarela infrastruktura zemlje nije u stanju da podnese trenutne izazove.

Indeksonline