BEOGRAD – Suđenje Urošu Blažiću, optuženom za masovno ubistvo u okolini Mladenovca, i njegovom ocu Radiši, danas je nastavljeno u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Na glavnom pretresu, saslušani su veštaci iz oblasti neuropsihijatrije i sudske medicine, a prikazani su i video snimci oružja koje je korišćeno u zločinu.

Po završetku suđenja, advokati su se obratili medijima, iznoseći ključne informacije iz iskaza veštaka.

– Danas je održan nastavak glavnog preteresa, svoje iskaze su dali veštaci neuropsihijatara i sudske medicine. Gledali smo snimke oružja, videli smo snimak gde je Radiša Blažić bio sa revolverom. To je dokaz za njega. Ostali su pojedini veštaci i svedoci. Neuropsihijatar u svom nalazi je izjavila da je Uroš uračnljiv da je svestan, da je bilo odsustvo afekta. Veo masakr hladne glavu, nije bio pod psihoaktivnim supstancama. To je najšokantnije – rekao je advokat Stefan Stefanović.

Advokat Nebojša Perović izjavio je: „Veštak je danas jasno objasnila na prosto pitanje da li je a uroš slobodnom voljom i čeljom počinio masakru. Ona je rekla da jeste. U porukama je najavio maskar, hteo sam danga ispitam. On se obratio na jedan loš način, žao mi je zbog toga. Rekao mi je “Tebi neću da odgovorim“

Advokat Siniša Mašović osvrnuo se na ključne dokaze i veštačenja u vezi sa oružjem: „Današnji glavni pretres je bio važan zato što su saslušavani veštaci. Psihijatrijsko veštačenje, ostala je pri stavu komsije da je bio uračunljiv, da to što je radio radio svesno. Neki pokušaj odbrane da se zbog navodne upotrebe suplemenata, za šta nema dokaza, da su uticali na njegovo psihičko stanje. Veštak je rekao da je on apsolutno bio svestan šta radi i da nije bio afektuvnom stanju, da nije delovao na mah. Bilo je dosta govora o oružju koje je pronađeno, pogledani su svi snimci. Izjasni sam se da pot tačkom jedan da je puška predata jugoinportu. Da sud pribavi izveštaj šta je posle sa njom i kako se ona našla u Srbiji. Odnosi se na predmtju pušku koji je koristio blažić. Predložio sam sudu da su identifikovali oštećeni da su zaista se vozila kretala petog ujutru krpz Malo Orašje i da su to vozila koja vojska navodi u izveštaji. Ne mogu da govorim o detaljima izveštaja. Lično nemam su nje da se radili o sticaju okolnosti da su se vozila kretala svoji putem“

Današnji pretres je završio ranije jer dva veštaka nisu prisustvovala – jedan nije dobio poziv, dok je drugi opravdao odsustvo.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. novembar, kada će se pristupiti daljem saslušanju veštaka i svedoka

Indeksonline/I.D